Masło klarowane

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Pamiętam jak kilka lat wstecz pierwszy raz kupiłem masło klarowane – pierwszy i ostatni raz. Co prawda do smażenia i pieczenia było idealne, ale wszechobecny brzydki zapach był zupełnie nieakceptowalny. 

 

Jakiś czas temu postanowiłem dać mu drugą szansę, przygotowałem je w domu i uwierzcie mi, że różnica jest kolosalna – nawet nie ma jak tego porównać. Prawdziwe, dobrej jakości masło klarowane przygotowane bez pośpiechu pachnie i smakuje naprawdę rewelacyjnie, a jego używanie to czysta przyjemność! 🙂 

 

W Polsce znajdziecie je również pod nazwą “Ghee” – czyli autentycznej, drugoplanowej gwiazdy indyjskiej sceny kulinarnej (chociaż tam przygotowuje się je nieco inaczej). Masło klarowane to nic innego jak tłuszcz zwierzęcy pozbawiony białek i węglowodanów, które traktowane są jako zanieczyszczenia. Temperatura palenia prawidłowo przygotowanego masła wzrasta z niecałych 150 do prawie 250 stopni! Kolejnym atut to czas przechowywania – wielomiesięczne leżakowanie nie robi na nim żadnego wrażenia, jeszcze nie słyszałem, żeby się komuś zepsuło – m. in. dlatego przygotowuję od razu ponad 1kg 🙂 

 

 

Składniki:

 

– 1100g masła dobrej jakości (minimum 82% tłuszczu). 

 

 

Przygotowanie:

 

  1. Masło włożyć do garnka i rozpuścić na najmniejszym możliwym ogniu/mocy płyty.

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

2. Nie zwiększając mocy poczekać, aż masło zacznie się “gotować”, a na wierzchu powstanie piana.

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

3. Co jakiś czas zebrać z wierzchu cały czas powstającą piankę. Blisko końca na bokach i dnie garnka wytworzy się osad, który pod koniec “gotowania” delikatnie zbrązowieje nadając masłu charakterystyczny posmak 🙂 Jeżeli osad zbyt mocno się przypala, to zmniejsz moc.  

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

4. Gdy na powierzchni masła przestała powstawać pianka, a samo masło zrobiło się przejrzyste odstaw do delikatnego przestygnięcia. Następnie delikatnie, nie naruszając warstwy, która przywarła do garnka przelej je do słoika lub innego szklanego/porcelanowego pojemnika – gotowe 🙂 

Przy 1kg masła cały proces trwał niecałe 40 minut, z 1100g powstało 940g masła klarowanego.

 

 

Dodatkowe uwagi

 

 

Przygotowując masło klarowane na początku możecie zostawić je samemu sobie, jednak po około 20 minutach (przy 1kg) warto wrócić do garnka i czuwać, żeby masło się nie spaliło 🙂 Gdy masło będziemy klarować nieco za krótko zostanie delikatnie mętne, gdy czas będzie w sam raz będzie idealnie przezroczyste, a gdy będzie za długo zacznie się solidnie przypalać.

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Doskonały chleb gryczany

Doskonały chleb gryczany

Po długich poszukiwaniach, testowaniu wielu wersji kupnego, a także pieczonego na własną rękę pieczywa bezglutenowego w końcu znalazłem mój numer jeden – chleb gryczany. Moim zdaniem jest jedną z najlepszych i najprostszych alternatyw do normalnego pieczywa.



1 wspomnienie o “Masło klarowane”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *