Masło klarowane

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Pamiętam jak kilka lat wstecz pierwszy raz kupiłem masło klarowane – pierwszy i ostatni raz. Co prawda do smażenia i pieczenia było idealne, ale wszechobecny brzydki zapach był zupełnie nieakceptowalny. 

Jakiś czas temu postanowiłem dać mu drugą szansę, przygotowałem je w domu i uwierzcie mi, że różnica jest kolosalna – nawet nie ma jak tego porównać. Prawdziwe, dobrej jakości masło klarowane przygotowane bez pośpiechu pachnie i smakuje naprawdę rewelacyjnie, a jego używanie to czysta przyjemność! 🙂 

W Polsce znajdziecie je również pod nazwą „Ghee” – czyli autentycznej, drugoplanowej gwiazdy indyjskiej sceny kulinarnej (chociaż tam przygotowuje się je nieco inaczej). Masło klarowane to nic innego jak tłuszcz zwierzęcy pozbawiony białek i węglowodanów, które traktowane są jako zanieczyszczenia. Temperatura palenia prawidłowo przygotowanego masła wzrasta z niecałych 150 do prawie 250 stopni! Kolejnym atut to czas przechowywania – wielomiesięczne leżakowanie nie robi na nim żadnego wrażenia, jeszcze nie słyszałem, żeby się komuś zepsuło – m. in. dlatego przygotowuję od razu ponad 1kg 🙂 



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉
Czas gotowania 40 minut
Posiłek Dodatki

Składniki
  

  • 1100 g masła dobrej jakości (minimum 82% tłuszczu)

Jak przygotować?
 

  • Masło włożyć do garnka i rozpuścić na najmniejszym możliwym ogniu/mocy płyty.
    Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
  • Nie zwiększając mocy poczekać, aż masło zacznie się "gotować", a na wierzchu powstanie piana.
    Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
  • Co jakiś czas zebrać z wierzchu cały czas powstającą piankę. Blisko końca na bokach i dnie garnka wytworzy się osad, który pod koniec "gotowania" delikatnie zbrązowieje nadając masłu charakterystyczny posmak 🙂 Jeżeli osad zbyt mocno się przypala, to zmniejsz moc.  
    Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
  • Gdy na powierzchni masła przestała powstawać pianka, a samo masło zrobiło się przejrzyste odstaw do delikatnego przestygnięcia. Następnie delikatnie, nie naruszając warstwy, która przywarła do garnka przelej je do słoika lub innego szklanego/porcelanowego pojemnika – gotowe 🙂 
  • Przy 1kg masła cały proces trwał niecałe 40 minut, z 1100g powstało ok 900g masła klarowanego.

Dodatkowe uwagi

Przygotowując masło klarowane na początku możecie zostawić je samemu sobie, jednak po około 20 minutach (przy 1kg) warto wrócić do garnka i czuwać, żeby masło się nie spaliło 🙂 Gdy masło będziemy klarować nieco za krótko zostanie delikatnie mętne, gdy czas będzie w sam raz będzie idealnie przezroczyste (a’la sok jabłkowy), a gdy będzie za długo zacznie się solidnie przypalać.
 
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating