Malinowy tort – król niedzielnych spotkań przy kawie :)

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

To ciasto chyba najczęściej pojawia się na naszym rodzinnym stole, nie wiem jak to się dzieje, ale nigdy nie doczekało następnego dnia – znika praktycznie od razu! Dawno temu wymyśliła je moja mama i tak w najróżniejszych kombinacjach (również bez wierzchniej bitej “śmietany”) króluje aż do dziś <3 Jeżeli tak jak my celebrujecie niedzielne, rodzinne spotkania przy kawie zwieńczonej domowym ciastem to zdecydowanie nie będziecie zawiedzeni – jest mega! 

 

Składniki na biszkopt:

 

– 6 jajek

– 60g ksylitolu

– 50g kakao

– 150g mąki ryżowej

– 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

– Kilka łyżek nalewki malinowej/wiśniowej – przyda się na końcu 🙂

 

Przygotowanie biszkoptu:

 

1. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, cały czas miksując, stopniowo wsypać ksylitol, kakao oraz mąkę ryżową wymieszaną z sodą oczyszczoną.

2. Spód tortownicy wyłożyć  papierem do pieczenia, następnie przełożyć tam gotową masę biszkoptową.

3. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż do “suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika upuścić tortownicę z wysokości 30-40cm prosto na blat kuchenny/podłogę – biszkoptem trzeba rzucić, żeby nie opadł 🙂 Zostawić w formie aż do przestygnięcia.

Biszkopt nie jest zbyt wysoki, ale taki też jest zamysł tego ciasta 🙂 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Składniki na bitą “śmietanę”:

 

– 3 puszki mleka kokosowego z Lidla, mleko musi mieć stałą konsystencję – najlepiej kupić kilka dni wcześniej i wstawić do lodówki. `

– 500g malin – zostawcie kilka w całości do dekoracji na wierzchu

– 60g ksylitolu

 

Finalne przygotowanie tortu:

 

1. Wystudzony biszkopt przeciąć poziomo na 3 równe części i nasączyć wspomnianą wcześniej nalewką (bez przesady z ilością).

2. Dwie puszki mleka kokosowego (pozbawione wody z dna) zmiksować z 500g malin i 40g ksylitolu.

3. Przygotowaną masą przełożyć dwie środkowe warstwy biszkoptu.

4. Ostatnią puszkę mleka kokosowego zmiksować tylko z ksylitolem – dokładnie rozprowadzić ją po wierzchu i bokach tortu 🙂

5. Wierzch tortu udekorować dowolnymi owocami – u mnie maliny i jeżyny 🙂  Tak przygotowane ciacho można jeść od razu lub włożyć do lodówki i niech czeka na odpowiednią chwilę 🙂

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Doskonały chleb gryczany

Doskonały chleb gryczany

Po długich poszukiwaniach, testowaniu wielu wersji kupnego, a także pieczonego na własną rękę pieczywa bezglutenowego w końcu znalazłem mój numer jeden – chleb gryczany. Moim zdaniem jest jedną z najlepszych i najprostszych alternatyw do normalnego pieczywa.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *