Krem kokosowo-bananowy

 

Czasem przy gotowaniu potrzebujemy awaryjnych rozwiązań – takim właśnie jest ten krem. Powstał spontanicznie, gdy zabrakło masła orzechowego do mojego ulubionego, cynamonowo-orzechowego, nadzienia naleśników (przepis). Prosty, delikatny w smaku, o doskonale rozsmarowującej się konsystencji, idealnie sprawdza się w połączeniu z kawałkami świeżych owoców.

 

Składniki na większą porcję:

– 1 puszka mleka kokosowego (nie może być w pełni płynne, niezbędne jest w wersji “stałej”) – Jak wybrać dobre mleko kokosowe?
– 2 banany
– łyżka ksylitolu
– opcjonalnie cynamon (u mnie 1 łyżeczka) lub pasta waniliowa
– łyżeczka oleju kokosowego

 

Przygotowanie:

1. Banany obrać ze skórki i dokładnie podusić widelcem. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego, dodać rozgniecione owoce.
2. Na małym ogniu delikatnie podsmażać banany przez około 3-5 minut, powinny miejscami przybrać delikatnie brązowy, przypieczony kolor. Po tym czasie odstawić je na bok do przestudzenia.
3. Oddzielić “stałe” mleko kokosowe od wody znajdującej się w puszce. Wodę wylać, resztę przełożyć do blendera. Dodać banany, ksylitol oraz cynamon i zblendować na jednolitą masę.

 

Krem można spożywać od razu (w delikatnie płynnej konsystencji), albo odstawić go na kilka godzin do lodówki (lub na chwilę do zamrażarki), wtedy osiągnie idealną do rozsmarowywania konsystencję.

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *