Kolumbijski przysmak – tajadas

 

Tajadas są kolumbijskim przysmakiem, który bardzo często serwowany jest na śniadanie. Te doskonałe “placuszki” z banana warzywnego (placuszki plantanowe) po odpowiednim przygotowaniu stają się bardzo słodkie i delikatne – wręcz rozpływają się w ustach. Najważniejszy jest wybór plantana – najlepsze tajadas wychodzą z całkowicie czarnego, przejrzałego owocu. Możecie kupić już gotowe do użycia, lub zielone i poczekać, aż dojrzeją u Was w domu.

 

Składniki:

– plantany – tyle ile planujemy zjeść.
– olej kokosowy lub inny olej roślinny do smażenia – ilość zależy od wybranego przez Was naczynia. Smażymy w głębokim tłuszczu, także warto zapewnić minimum 2-3cm oleju.

 

Przygotowanie:

  1. Plantany obrać ze skórki i pokroić w niezbyt grube plastry lub szerokie paski.
  2. Rozgrzać olej na patelni, smażyć aż do osiągnięcia ciemniejszego, złoto-brązowego koloru.
  3. Osuszyć usmażone plantany na papierze. Gotowe 😉

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *