Hummus z orzechową nutą

 

Hummus to jeden z podstawowych składników kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Jego historia sięga kilku tysięcy lat wstecz, a obecna popularność spowodowała, że możemy go zjeść w wielu zakątkach świata i w jeszcze większej ilości smaków. Jedną z moich ulubionych i najprostszych wersji przygotowałem dla Was poniżej:

 

Składniki:

– 400g ciecierzycy (z puszki)
– 2 czubate łyżki masła orzechowego z nerkowców – Domowe masło orzechowe
– 1,5 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka soli himalajskiej
-1 łyżeczka kuminu
– 1 ząbek czosnku
– 100-150ml bardzo zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę włożyć na sitko i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą.
  2. Przełożyć ciecierzycę do miski,  zblendować na bardzo gładką pastę, następnie dodać cynamon, sól, kumin oraz czosnek i zblendować ponownie.
  3. Cały czas blendując powoli dodawać zimnej wody, ucieramy do momentu, aż płyn dokładnie połączy się z pastą – powinien mieć aksamitną, idealnie gładką konsystencję.

 

Tak przygotowany hummus należy przechowywać w lodówce, zamknięty w szczelnym pojemniku przez 5-6 dni.

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



1 wspomnienie o “Hummus z orzechową nutą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *