Kanapki na wypasie :)

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Jeżeli przygotowując śniadanie ograniczacie się do szynki i żółtego sera to najwyższy czas to zmienić 🙂  Tak naprawdę urozmaicenie tego posiłku nie wymaga specjalnych przepisów – wystarczy trochę uruchomić wyobraźnię. Nasze poniedziałkowe kanapki nie dość, że pięknie wyglądają to są naprawdę przepyszne. Trochę na słodko, trochę na wytrawnie, a przede wszystkim zdrowo i z pełnią energii na calutki dzień! 😀

 

Składniki:

 

– chleb żytni 100% na zakwasie, doskonale pasuje również chleb gryczany

– pół awokado

– 1 mały pomidor

– kilka listków bazylii

– kilka listków mięty

– czubata łyżka masła orzechowego – np. Domowe masło orzechowe + kilka orzechów w całości na wierzch kanapki – u nas laskowe i nerkowce

– szczypta wiórków kokosowych

– 1 mały banan

– 1 pasek gorzkiej czekolady 80%

– sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

 

1. Pokroić banana, pomidory, awokado i drobno posiekać listki mięty. 

2. Ukroić dwie skibki chleba, jedną posmarować masłem orzechowym, a drugą wyłożyć listkami bazylii.

3. Na maśle orzechowym poukładać plasterki banana i orzechy. Całość oprószyć wiórkami kokosowymi i listkami mięty. Rozpuścić pasek gorzkiej czekolady i polać kanapkę po wierzchu 🙂 

4. Na listkach bazylii ułożyć pokrojone awokado i pomidora. Całość oprószyć solą i pieprzem

 

I to na tyle – oczywiście zajmie to chwilę dłużej niż położenie szynki i sera, jednak gwarantuję Wam, że smakowo traficie do zuuupełnie innej bajki! 🙂 Smacznego! 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Doskonały chleb gryczany

Doskonały chleb gryczany

Po długich poszukiwaniach, testowaniu wielu wersji kupnego, a także pieczonego na własną rękę pieczywa bezglutenowego w końcu znalazłem mój numer jeden – chleb gryczany. Moim zdaniem jest jedną z najlepszych i najprostszych alternatyw do normalnego pieczywa.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *