Jesienny orzechowiec – bez mąki!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Dzisiaj przedstawiam Wam kolejne orzechowe ciasto – zrobione na potrzebę weekendowej zachcianki. Orzechowiec jest bardzo prosty do przygotowania i poza łupaniem orzechów (do czego można zaangażować całą rodzinę) nie ma w nim nic czasochłonnego. Wyszedł tak dobry, że muszę się z Wami podzielić przepisem! Na naszym stole z pewnością zagości jeszcze wieeele razy 🙂



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Jesienny orzechowiec – bez mąki!

Bardzo prosty orzechowiec, przygotowany bez grama mąki i przełożony domowymi powidłami śliwkowymi – idealne ciacho jesienne popołudnia! 🙂
Czas przygotowania 20 minut
Pieczenie 45 minut
Posiłek Deser

Składniki
  

  • 8 jajek
  • 300 g zmielonych, świeżo łuskanych i delikatnie podprażonych orzechów włoskich
  • 180 g ksylitolu/erytrolu lub waszego ulubionego słodzidła + trochę na „cukier” puder
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 15 g domowego “cukru” waniliowego (ksylitol) lub ksylitol + naturalny koncentrat z lasek wanilii (nie przesadźcie z ilością). 
  • szczypta soli
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych, najlepiej domowych i koniecznie nie słodkich
  • *opcjonalnie odrobina tłuszczu – olej kokosowy/masło do przesmarowania blachy

Jak przygotować?
 

  • Oddzielić białka od żółtek.
  • Do pojemnika z żółtkami dodać oba "cukry" i dokładnie zmiksować. Następnie dodać zmielone orzechy włoskie, cynamon,  gałkę muszkatołową, kardamon. Całość dokładnie zmiksować i odstawić na bok.
  • Do miski z białkami dodać szczyptę soli i ubić na sztywną, puszystą pianę. Do gotowej pianki DELIKATNIE mieszając, stopniowo dodawać masę orzechową.
  • Tortownica o średnicy 24 cm – spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki delikatnie przesmarować tłuszczem. Opcjonalnie całość można wyłożyć papierem do pieczenia, ale moim zdaniem 1 rozwiązanie jest lepsze : )
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez pierwsze 7-10 minut (wszystko zależy od piekarnika), następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i kontynuować pieczenie aż do „suchej wykałaczki” (ok. 45 minut).
  • Wyłączyć piekarnik i zostawić na „uchylonych drzwiczkach” aż do przestygnięcia.
  • Ostudzone ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części, przełożyć powidłami śliwkowymi i ponownie złożyć w całość. 
  • Odłożoną część "cukru" zetrzeć na pył a’la cukier puder i posypać nim wierzch naszego przestudzonego ciasta. Gotowe 🙂

Dodatkowe uwagi

Warto sprawdzać stan „wykałaczki” – pozwoli to wyłączyć piekarnik w odpowiednim momencie. Jeżeli zrobicie to zbyt późno ciasto będzie zbyt suche i mniej smaczne.



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating