Jesienny orzechowiec – bez mąki!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Dzisiaj przedstawiam Wam kolejne orzechowe ciasto – zrobione na potrzebę weekendowej zachcianki. Orzechowiec jest bardzo prosty do przygotowania i poza łupaniem orzechów (do czego można zaangażować całą rodzinę) nie ma w nim nic czasochłonnego. Wyszedł tak dobry, że muszę się z Wami podzielić przepisem! Na naszym stole z pewnością zagości jeszcze wieeele razy 🙂

 

SKŁADNIKI:

 

– 8 jajek

– 300g zmielonych, świeżo łuskanych i delikatnie podprażonych orzechów włoskich

– ok. 180g ksylitolu/erytrolu lub waszego ulubionego słodzidła + trochę na „cukier” puder

– 1 czubata łyżeczka cynamonu

– 1/2 łyżeczki kardamonu

– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

– 15g domowego “cukru” waniliowego (ksylitol) lub ksylitol + naturalny koncentrat z lasek wanilii (nie przesadźcie z ilością). 

– szczypta soli

– powidła śliwkowe, najlepiej domowe i koniecznie nie słodkie – Najlepsze domowe powidła śliwkowe

*opcjonalnie odrobina tłuszczu – olej kokosowy/masło do przesmarowania blachy

 

 

PRZYGOTOWANIE:

 

 

1. Oddzielić białka od żółtek.

2. Do pojemnika z żółtkami dodać oba “cukry” i dokładnie zmiksować. Następnie dodać zmielone orzechy włoskie, cynamon,  gałkę muszkatołową, kardamon. Całość dokładnie zmiksować i odstawić na bok.

3. Do miski z białkami dodać szczyptę soli i ubić na sztywną, puszystą pianę. Do gotowej pianki DELIKATNIE mieszając, stopniowo dodawać masę orzechową.

4. Tortownica o średnicy 24 cm – spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki delikatnie przesmarować tłuszczem. Opcjonalnie całość można wyłożyć papierem do pieczenia, ale moim zdaniem 1 rozwiązanie jest lepsze : )

5.Piec w temperaturze 180 stopni przez pierwsze 7-10 minut (wszystko zależy od piekarnika), następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i kontynuować pieczenie aż do „suchej wykałaczki” (ok. 45 minut).

 

Warto sprawdzać stan „wykałaczki” – pozwoli to wyłączyć piekarnik w odpowiednim momencie. Jeżeli zrobicie to zbyt późno ciasto będzie zbyt suche i mniej smaczne.

 

6. Wyłączyć piekarnik i zostawić na „uchylonych drzwiczkach” aż do przestygnięcia.

7. Ostudzone ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części, przełożyć powidłami śliwkowymi i ponownie złożyć w całość. 

8.Odłożoną część “cukru” zetrzeć na pył a’la cukier puder i posypać nim wierzch naszego przestudzonego ciasta. Gotowe 🙂

 

Smacznego! 🙂

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *