Jajko zapiekane w awokado


Prosty przepis na smaczne i ciepłe śniadanie 🙂  Czy wiesz już jak wybrać dobre awokado?

Najpopularniejszą odmianą jest Fuerte (zielone, o kształcie gruszki) i Hass (mniejsze, fioletowo-brązowo-czarne). Podstawową, przydatną umiejętnością przy zakupie tego owocu jest ocena jego dojrzałości:

–  bardzo twarde = niedojrzałe 
ani twarde, ani miękkie (jak delikatnie schłodzone masło) = idealne. W przypadku Hass będzie ono bardziej twarde.
bardzo miękkie = przejrzałe. W przypadku hass wydaje się być wręcz gąbczaste.

Następne są walory estetyczne, jeżeli na zielonym awokado widzicie duże czarne plamy, spore wgniecenia czy pękniętą skórkę to najczęściej nie ma sensu go kupować – ktoś już zdążył je zmasakrować 🙂

Awokado kupione – co dalej?

  1. Kupiliście miękki owoc – najlepiej spożyć go tego samego dnia lub włożyć do lodówki, co delikatnie spowolni jego proces dojrzewania. 

  2. Kupiliście  twarde awokado, bo innego nie było – co wbrew pozorom jest dość częstym problemem. Najlepiej położyć je w ciepłym miejscu (nie w lodówce), i poczekać – po 5-7 dniach powinno dojrzeć i zmięknąć. Niestety nie zawsze się to udaje, zdarza się, że zanim zmięknie zdąży się zepsuć…  zakup takiego owocu to ruletka :/


    Kilka dodatkowych ciekawostek i jeszcze jeden pomysł na awokado znajdziecie tutaj:  Meksykańskie guacamole


Jajko zapiekane w awokado

Prosty przepis na smaczne i ciepłe śniadanie 🙂 Czy wiesz już jak wybrać dobre awokado?
Pieczenie 15 minut
Posiłek Śniadanie
Porcje 1 awokado

Składniki
  

  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • 1 mała papryczka chilli
  • szczypiorek do posypania
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować?
 

  • Piekarnik rozgrzać do 200C.  Awokado przekroić na pół w poziomie, chwycić obie połówki i delikatnie przekręcić względem siebie i wyjąć pestkę.
  • W przekrojonym owocu, małą łyżeczką należy delikatnie powiększyć dziurkę po pestce. Oprószyć  solą i pieprzem. 
  • Stabilnie, poziomo ustawić awokado – można je oprzeć o brzegi naczynia żaroodpornego albo blachy piekarnika. Następnie ostrożnie wbić jajko – niestety najczęściej całe białko się nie zmieści.
  • Całość ponownie oprószyć solą i pieprzem, piec przez ok. 12-15 minut w temperaturze 200C, aż do całkowitego ścięcia białka.
  • Gotowe danie wyjąć z piekarnika i przyozdobić szczypiorkiem oraz chilli (jeżeli lubicie pikantne).  Gotowe 🙂 




W międzyczasie warto przygotować kromki Waszego ulubionego chleba – polecam ten na zakwasie – Smacznego! 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating