Hiszpańskie chłodniki – Gazpacho i Salmorejo

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Po ostatnim wpisie z najpopularniejszym w Polsce chłodnikiem (w wersji do picia) naszła mnie ochota na wspomnienie z Hiszpanii – słynne na całym południu Gazpacho i Salmorejo

Żeby zjeść je w smacznej wersji w Andaluzji niestety musieliśmy się sporo naszukać… możecie o tym przeczytać tutaj -> Kordoba – kraina flamenco. Ale gdy już się znajdzie tą dobrą, lokalną knajpkę, która robi je po mistrzowsku… ah, wtedy już żaden 40 stopniowy upał nie straszny 🙂 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Na powyższym zdjęciu pokazane jest Salmorejo – najczęściej podawane właśnie w ten sposób – z szynką jamón serrano i jajkiem na twardo. Najważniejsze składniki tej zupy to dobre pomidory, czerstwy chleb, czosnek i oliwa. Czym zatem różni się od Gazpacho? 

Sposób wykonania jest praktycznie taki sam, Gazpacho ma jednak o wiele więcej warzyw w sobie, co nadaje mu pełniejszego (moim zdaniem) smaku 🙂 Znajdziecie tam również ogórka, paprykę czerwoną i odrobinę cebuli. 

Przygotowując je w domu najczęściej łącze oba smaki, taki chłodnik smakuje nam zdecydowanie najbardziej 🙂 

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Składniki na 4 porcje:

 

– 4 duże, soczyste pomidory – wczoraj kupiłem malinowe i były tak dobre, że jak tylko dokończę ten wpis to lecę na ryneczek kupić następne 😀 I o takie właśnie nam chodzi!

– 1 czerwona papryka

– 2 średniej wielkości ogórki

– 1 ząbek czosnku

– mała czerwona cebula lub normalna szalotka – chociaż często to pomijam 😉 

– 4 jajka

– 4 skibki delikatnie czerstwego chleba żytniego (jasny, szary w środku). W Kordobie używa się lokalnego, białego pieczywa.

– 3 łyżki stołowe octu winnego 

– łyżeczka ksylitolu

– sól i pieprz do smaku

– chilli – opcjonalnie, ja zawsze daje 0,5-1 łyżeczkę

– 125ml (pół szklanki) dobrej jakościowo, mocnej w smaku oliwy.

 

* jeżeli chcecie mieć “pełniejsze” danie proponuję dołożyć jeszcze 1 paprykę czerwoną, jednego ogórka, i jednego pomidora –  siekamy w kosteczkę i wkładamy do gotowego już chłodnika. 

 

 

Przygotowanie: 

 

  1. Jajka ugotować na twardo i odstawić na bok do ostygnięcia.

  2. Chleb/bagietkę pokroić w kostkę i umieścić na dnie miski. Jeżeli macie tylko świeże pieczywo możecie je podsuszyć w tosterze/piekarniku.

  3. Obrać ogórki, czosnek, opcjonalnie cebulę –  wraz z resztą warzyw pokroić w kostkę dodać do miski z chlebem. Całość oprószyć solą i zostawić na minimum godzinę 🙂

  4. Zawartość miski przełożyć do blendera, dodać ocet, ksylitol – blendować kilka minut na najwyższych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Następnie (cały czas blendując) stopniowo i powoli dodawać oliwę. Doprawić solą – tak, żeby Wam smakowało.

  5. Chłodnik gotowy – można go podawać od razu lub schłodzić i dać mu się jeszcze trochę “przegryźć” 🙂  Pieprz zawsze dodaje na końcu, posiekane w kostkę warzywa (w dużej ilości) i jajko również – tuż przed podaniem. Smacznego!

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



1 wspomnienie o “Hiszpańskie chłodniki – Gazpacho i Salmorejo”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *