Hiszpańskie chłodniki – Gazpacho i Salmorejo

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Po ostatnim wpisie z najpopularniejszym w Polsce chłodnikiem (w wersji do picia) naszła mnie ochota na wspomnienie z Hiszpanii – słynne na całym południu Gazpacho i Salmorejo

Żeby zjeść je w smacznej wersji w Andaluzji niestety musieliśmy się sporo naszukać… możecie o tym przeczytać tutaj -> Kordoba – kraina flamenco. Ale gdy już się znajdzie tą dobrą, lokalną knajpkę, która robi je po mistrzowsku… ah, wtedy już żaden 40 stopniowy upał nie straszny 🙂 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Na powyższym zdjęciu pokazane jest Salmorejo – najczęściej podawane właśnie w ten sposób – z szynką jamón serrano i jajkiem na twardo. Najważniejsze składniki tej zupy to dobre pomidory, czerstwy chleb, czosnek i oliwa. Czym zatem różni się od Gazpacho? 

Sposób wykonania jest praktycznie taki sam, Gazpacho ma jednak o wiele więcej warzyw w sobie, co nadaje mu pełniejszego (moim zdaniem) smaku 🙂 Znajdziecie tam również ogórka, paprykę czerwoną i odrobinę cebuli. 

Przygotowując je w domu najczęściej łącze oba smaki, taki chłodnik smakuje nam zdecydowanie najbardziej 🙂 

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Hiszpańskie chłodniki – Gazpacho i Salmorejo

Kolejny szybki i prosty przepis na prawdziwy, hiszpański chłodnik w najsmaczniejszym wydaniu! 🙂 Dowiecie się także czym różni się Salmorejo od Gazpacho 🙂
Czas przygotowania 30 minut
Posiłek Obiad
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 4 duże, soczyste pomidory – wczoraj kupiłem malinowe i były tak dobre, że jak tylko dokończę ten wpis to lecę na ryneczek kupić następne 😀 I o takie właśnie nam chodzi!
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średniej wielkości ogórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula lub normalna szalotka – chociaż często to pomijam 😉 
  • 4 jajka
  • 4 skibki delikatnie czerstwego chleba żytniego (jasny, szary w środku). W Kordobie używa się lokalnego, białego pieczywa.
  • 3 łyżki stołowe octu winnego 
  • 1 łyżeczka ksylitolu *lub normalnego cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • chilli – opcjonalnie, ja zawsze daje 0,5-1 łyżeczkę
  • 125 ml dobrej jakościowo, mocnej w smaku oliwy.
  • * jeżeli chcecie mieć "pełniejsze" danie proponuję dołożyć jeszcze 1 paprykę czerwoną, jednego ogórka, i jednego pomidora –  siekamy w kosteczkę i wkładamy do gotowego już chłodnika. 

Jak przygotować?
 

  • Jajka ugotować na twardo i odstawić na bok do ostygnięcia.
  • Chleb/bagietkę pokroić w kostkę i umieścić na dnie miski. Jeżeli macie tylko świeże pieczywo możecie je podsuszyć w tosterze/piekarniku.
  • Obrać ogórki, czosnek, opcjonalnie cebulę –  wraz z resztą warzyw pokroić w kostkę dodać do miski z chlebem. Całość oprószyć solą i zostawić na minimum godzinę 🙂
  • Zawartość miski przełożyć do blendera, dodać ocet, ksylitol – blendować kilka minut na najwyższych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Następnie (cały czas blendując) stopniowo i powoli dodawać oliwę. Doprawić solą – tak, żeby Wam smakowało.
  • Chłodnik gotowy – można go podawać od razu lub schłodzić i dać mu się jeszcze trochę "przegryźć" 🙂  Pieprz zawsze dodaje na końcu, posiekane w kostkę warzywa (w dużej ilości) i jajko również – tuż przed podaniem. Smacznego!
     




Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



1 wspomnienie o “Hiszpańskie chłodniki – Gazpacho i Salmorejo”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating