Gryczano-żytnie bliny mojej prababci :)

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

W ostatnim przepisie na pastę jajeczną wspominałem o blinach mojej prababci – oto one 🙂 Delikatnie zmodyfikowałem skład zastępując tradycyjne mleko, a właściwie serwatkę – udało się bez większej straty dla smaku 🙂

Jak dziś pamiętam puchate bliny smażone na smalcu, na czarnej jak węgiel i pogiętej patelni, której historia sięgała czasów wojny (a może i wcześniej?). Zawsze z mamą siadaliśmy przy stole, a babcia smażąc opowiadała nam wydarzenia z dawnych czasów – bardzo to lubiłem. 

Opcje były różne, najczęściej jednak bliny jedliśmy z kwaśną śmietaną, serkiem wiejskim lub właśnie z pastą jajeczną. Zawsze wytrawne i zawsze słone, okraszone najróżniejszymi wspomnieniami babci Heli 🙂 

 

Składniki:

 

– 200g mąki żytniej typ 720

– 100g mąki gryczanej

– 120g masła klarowanego + do smażenia

– 3 jajka

– 30g świeżych drożdży

– 125g mleka kokosowego – Jak wybrać mleko kokosowe

– 200g wody

– 2 łyżeczki cukru (musi być normalny, jest pożywką dla drożdży)

– ok. 1 łyżeczki soli + odrobina do ubicia białek

 

Do podania oczywiście wspomniana wcześniej pasta jajeczna 🙂

 

Przygotowanie:

 

  1. Do garnka wlać mleko kokosowe, rozpuszczone masło klarowane, wsypać cukier, sól – całość zalać gorącą wodą. Przed dodaniem drożdży woda powinna mieć około 40-45 stopni, nie może być za gorąca.
  2. Pokruszyć drożdże i wsypać do garnka, mieszać aż do rozpuszczenia.
  3. Dodać mąkę żytnią i gryczaną oraz żółtka jajek – wymieszać do dokładnego połączenia składników.
  4. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Całość przelać do bazy na bliny – delikatnie mieszać, aż do połączenia składników.
  5. Gotowe ciasto przykryć kuchenną ściereczką i zostawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia (czas zależy od temperatury w pomieszczeniu)
  6. Wyrośnięte ciasto smażyć na maśle klarowanym – na małej patelni o średnicy 20cm wychodzi 5 sztuk. Smacznego! 🙂

 

Ciasto przed wyrośnięciem

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Po wyrośnięciu

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Podczas smażenia

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Czy wiecie, że najwyższy podrzut naleśnikiem wykonano na wysokość 9,47 m, a w Anglii corocznie w Pancake Day (nasz Tłusty Czwartek)  organizowany jest “bieg z patelnią”? Żeby wygrać zawody uczestniczki muszą….



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *