Gofry dyniowe – korzystaj z sezonu!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku



Sezon dyniowy w pełni, a wręcz grzechem byłoby nie skorzystać z całego dobrodziejstwa, jakie oferuje nam jesień <3 Z racji, że spodobał Wam się przepis na gofry ziemniaczane, postanowiłem podsunąć Wam jeszcze jeden pomysł 🙂

Dzisiaj gofry dyniowe, trochę bardziej czasochłonne jednak zdecydowanie warte poświęcenia! 😀 Rodzajów dyni jest naprawdę wiele, pamiętajcie więc żeby odpowiednio dopasować ją do dania, które chcecie przygotować – w tym wypadku musi być słodka i mooocno pomarańczowa 🙂

Swoją drogą, czy wiecie, że największa wyhodowana dynia na świecie miała prawie 1200kg?! To cudeńko pielęgnował Mathia Willemijn – zaprezentował swoją pociechę na The European Pumpkin Weigh-Off Championship i razem pobili rekord świata! 🙂

Żeby dopełnić gofrowego szaleństwa warto je podać z kokosową bitą śmietaną lub z musem gruszkowym – jak dla mnie rewelacja!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Gofry dyniowe – korzystaj z sezonu!

Przepis na rewelacyjne gofry dyniowe – nie tylko na halloween!
Czas przygotowania 30 minut
Pieczenie 30 minut
Posiłek Kolacja, Obiad, Śniadanie
Porcje 10 gofrów

Składniki
  

  • 750 g (przed oczyszczeniem ok. 1kg). Ze względu na intensywny, pomarańczowy kolor i słodki smak wybrałem Muscat de Provence. Możecie użyć również dyni piżmowej lub hokkaido. 
  • 2 jajka (prosto z lodówki) + szczypta soli
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g mąki ryżowej
  • 125 g mąki owsianej
  • 2 łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 80 g ksylitolu (lub innego słodzidła)
  • 3 łyżki oleju kokosowego 

Jak przygotować?
 

  • Dynię oczyścić ze środka, pokroić na księżyce i obrać ze skórki. Następnie pokroić ją na małe kawałki.
  • Na patelni lub w garnku rozgrzać olej, podsmażać na nim kawałki dyni, aż do zmięknięcia.
  • Do miski wsypać wszystkie mąki.
  • Jajka oddzielić od żółtek. Żółtka włożyć do czystej miski, dodać naturalny aromat waniliowy, cynamon i ksylitol – składniki dokładnie wymieszać. Wsypać proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
  • Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną piankę.
  • Rozmiękczoną dynię przestudzić, zblendować i przełożyć ją do miski z mąkami. Całość wymieszać na jednolitą masę.
  • Dodać zawartość miski z żółtkami i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ubite białka, delikatnie wymieszać całość i odstawić na ok. 3-4 minuty. Spróbuj przygotowane ciasto – tutaj można wprowadzać ostatnie poprawki. Jeżeli z jakiejś nieznanej przyczyny ciasto wyszło zbyt gęste, możesz dodać trochę mleka kokosowego. Wszystko ok? Czas przejść do smażenia 🙂
  • Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy (najlepiej powyżej 1000W), aż do zarumienienia 🙂 Gotowe!

Dodatkowe uwagi

Jeżeli nie zamierzacie ich jeść od razu warto studzić je pionowo (oparte o coś jednym z boków) lub na kratce z piekarnika. Na talerzu/desce/blacie nie mogą swobodnie odparować – wtedy się „rozmoczą” lub będą gumowe.
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



1 wspomnienie o “Gofry dyniowe – korzystaj z sezonu!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating