Gofry dyniowe – korzystaj z sezonu!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Sezon dyniowy w pełni, a wręcz grzechem byłoby nie skorzystać z całego dobrodziejstwa, jakie oferuje nam jesień <3 Z racji, że spodobał Wam się przepis na gofry ziemniaczane, postanowiłem podsunąć Wam jeszcze jeden pomysł 🙂

Dzisiaj gofry dyniowe, trochę bardziej czasochłonne jednak zdecydowanie warte poświęcenia! 😀 Rodzajów dyni jest naprawdę wiele, pamiętajcie więc żeby odpowiednio dopasować ją do dania, które chcecie przygotować – w tym wypadku musi być słodka i mooocno pomarańczowa 🙂

Swoją drogą, czy wiecie, że największa wyhodowana dynia na świecie miała prawie 1200kg?! To cudeńko pielęgnował Mathia Willemijn – zaprezentował swoją pociechę na The European Pumpkin Weigh-Off Championship i razem pobili rekord świata! 🙂

 

Składniki na ok. 10 gofrów:

 

– 750g dyni (przed oczyszczeniem ok. 1kg). Ze względu na intensywny, pomarańczowy kolor i słodki smak wybrałem Muscat de Provence. Możecie użyć również dyni piżmowej lub hokkaido. 

– 2 jajka (prosto z lodówki) + szczypta soli

– 125g mąki ziemniaczanej

– 125g mąki ryżowej

– 125g mąki owsianej

– 2-3 łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego

– czubata łyżeczka cynamonu

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

– ok. 80g ksylitolu (lub innego słodzidła)

– 3 łyżki oleju kokosowego

 

Przygotowanie:

 

1. Dynię oczyścić ze środka, pokroić na księżyce i obrać ze skórki. Następnie pokroić ją na małe kawałki.

2. Na patelni lub w garnku rozgrzać olej, podsmażać na nim kawałki dyni, aż do zmięknięcia.

3. Do miski wsypać wszystkie mąki.

4. Jajka oddzielić od żółtek. Żółtka włożyć do czystej miski, dodać naturalny aromat waniliowy, cynamon i ksylitol – składniki dokładnie wymieszać. Wsypać proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.

5. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną piankę.

6. Rozmiękczoną dynię przestudzić, zblendować i przełożyć ją do miski z mąkami. Całość wymieszać na jednolitą masę.

7. Dodać zawartość miski z żółtkami i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ubite białka, delikatnie wymieszać całość i odstawić na ok. 3-4 minuty. Spróbuj przygotowane ciasto – tutaj można wprowadzać ostatnie poprawki. Jeżeli z jakiejś nieznanej przyczyny ciasto wyszło zbyt gęste, możesz dodać trochę mleka kokosowego. Wszystko ok? Czas przejść do smażenia 🙂

8. Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy (najlepiej powyżej 1000W), aż do zarumienienia 🙂 Gotowe!

Jeżeli nie zamierzacie ich jeść od razu warto studzić je pionowo (oparte o coś jednym z boków) lub na kratce z piekarnika. Na talerzu/desce/blacie nie mogą swobodnie odparować – wtedy się “rozmoczą” lub będą gumowe.

Żeby dopełnić gofrowego szaleństwa warto je podać z 
kokosową bitą śmietaną lub z musem gruszkowym – jak dla mnie rewelacja!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Domowe mleko roślinne – prosty przepis!

Domowe mleko roślinne – prosty przepis!

Napoje roślinne są doskonałym zamiennikiem mleka krowiego. Na załączonym zdjęciu znajduje się mleko z nerkowców oraz migdałowe – dla mnie są to najlepsze alternatywy dla tradycyjnego nabiału, które w bardzo prosty sposób możecie przygotować w domowym zaciszu.



1 wspomnienie o “Gofry dyniowe – korzystaj z sezonu!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *