Epickie flaczki z boczniaków

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Dzisiaj bardzo kontrowersyjna propozycja na zupę dla mięsożerców 🙂 Dla jednych będzie to profanacja, dla innych obrzydlistwo (w końcu to nadal flaczki!), a dla mnie i sporego grona osób pyszna zupa, która po odpowiednim przyprawieniu jest baaardzo podobna do oryginału! 🙂 

Co ciekawe flaki znane są nie tylko w naszym kraju – można powiedzieć, że to danie prawdziwie ogólnoświatowe, w najróżniejszych wersjach spotkacie je w całej Europie oraz na Bliskim Wschodzie.

Kolejną ciekawostką jest, że ziemiach polskich już w XIV wieku tą potrawą raczył się sam król Władysław II Jagiełło, a przemierzając Polskę spróbujecie m. in. flaki pałuckie, po zamojsku, poznańsku czy warszawsku. 

A mój przepis? No ale jak to, flaczki bez mięsa? Profanacja – i tutaj w pełni się zgadzam – chociaż trzeba przyznać, że naprawdę smaczna! Nawet najbardziej żarliwi mięsożercy przyznali mi racje 😀

 

Składniki:

 

– 1kg boczniaków

– 2 średniej wielkości marchewki

– 1 pietruszka (korzeń)

– pół średniej wielkości selera

– 5 ząbków czosnku

– 1 cebula

– 5 liści laurowych

– 8 kulek ziela angielskiego

– 3 czubate łyżeczki majeranku

– 4 czubate łyżeczki lubczyku

– 2cm imbiru (najlepiej go wcześniej zamrozić)

– 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

– ok. 3l wody (lub rosołu)

– czarny, grubo zmielony pieprz

– sól – do smaku

– 2 czubate łyżki masła klarowanego

 

Przygotowanie:

 

1. Umyć marchewkę, pietruszkę, seler, następnie obrać wszystkie warzywa (nie zapomnijcie o czosnku i cebuli!)

2. Boczniaki oczyścić i pokroić w paski – tak, żeby kształtem jak najbardziej przypominały oryginalne flaczki.

3. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler w większą kostkę.

4. W garnku rozgrzać masło, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz warzywa korzeniowe – całość podsmażać przez 3-4 minuty.

5. Na osobnej patelni rozgrzać masło, następnie zeszklić na złoto cebulkę oraz czosnek. Dodać boczniaki oraz świeżo tarty imbir (wspomniane 2cm) i podsmażyć (grzyby muszą się zrobić delikatnie rumiane). Całość włożyć do garnka ze smażącymi się warzywami korzeniowymi.

6. Garnek uzupełnić wodą/rosołem, dodać rozcierany w palcach majeranek, gałkę muszkatołową i lubczyk.

7. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut (do zmięknięcia warzyw). Pod koniec dodać sól (do smaku) oraz dużo świeżo zmielonego pieprzu – w końcu flaczki go kochają! 🙂  Gotowe, smacznego! 🙂

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *