Doskonały chleb gryczany

 

Po długich poszukiwaniach, testowaniu wielu wersji kupnego, a także pieczonego na własną rękę pieczywa bezglutenowego w końcu znalazłem mój numer jeden – chleb gryczany. Moim zdaniem jest jedną z najlepszych i najprostszych alternatyw do normalnego pieczywa. W 100% bezglutenowy, pełnoziarnisty, łatwy do zrobienia,  neutralny w smaku i z chrupiącą skórką – czego chcieć więcej?

 

Składniki na dwa bochenki chleba, keksówki o długości 24cm.:

– 800g kaszy gryczanej niepalonej

– 2 łyżki soli himalajskiej

– ciepła woda

– olej kokosowy / masło do przesmarowania foremki

*Często wzbogacam mój chleb w dodatki np nasiona, pestki, suszone pomidory, czosnek lub czarnuszkę, a w wersji na słodko suszone owoce.

 

Przygotowanie:

  1. Kaszę należy opłukać, następnie umieścić ją w garnku, zalać ciepłą wodą z kranu (4-5cm ponad powierzchnię kaszy), dokładnie przemieszać i pozostawić na 24 godziny. Jeżeli kasza wchłonie całą wodę należy ją uzupełnić o kolejne 1-2cm.   Na powierzchni powinna pojawić się delikatna piana – jest to w 100% normalne.
  2.  Po upłynięciu wyznaczonego czasu należy odlać nadmiar wody, następnie dodać 2 łyżki soli himalajskiej i dokładnie zblendować na jednolitą masę.
  3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  4. Keksówki wysmarować olejem kokosowym/masłem, następnie wlać zawartość garnka.  Foremki uzupełnić do wysokości ¾, włożyć do wcześniej rozgrzanego piekarnika.
  5. Piec ok 1,5 godziny (w zależności od foremki może być to trochę dłużej). Wierzchnia warstwa chleba powinna być popękana, a boki powinny delikatnie oddzielić się od foremki.

 

Chleb najlepiej przechowywać zawinięty w kuchenną, bawełnianą ściereczkę – wtedy utrzymuje świeżość przez około 6-7 dni.

UWAGA – jeszcze ciepły, posmarowany masłem rozchodzi się w zastraszającym tempie 😉

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



3 wspomnień o “Doskonały chleb gryczany”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *