Domowy kompot – powrót do korzeni :)

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Dobry kompot w dzisiejszych czasach można uznać za prawdziwy rarytas, który niestety odszedł w zapomnienie. Ma on w sobie zdecydowanie więcej uroku, “zdrowia” i smaku niż kupne soki czy napoje. Jestem też przekonany, że u nie jednej osoby przywoła miłe wspomnienia z dzieciństwa 🙂  Smak? Jedyny w swoim rodzaju – najlepiej używać sezonowych owoców, tych, które lubicie najbardziej! Poniżej przepis na letnią, prostą i ochładzającą wersję 🙂

*Jeżeli planujecie zrobić większą ilość za jednym razem, pomyślcie również o Orzeźwiającej zupie owocowej! 🙂

Składniki na duży garnek:

 

– 2l wody
– 500g truskawek
– 500g wiśni (niestety jeszcze mrożone)
– ok. 220g ksylitolu – ilość zależy od tego jakich użyjecie owoców (im słodsze tym mniej)
– kilka listków mięty

 

 

Przygotowanie:

 

  1. Odszypułkować truskawki, rozmrozić wiśnie. 
  2. Owoce przełożyć do garnka, zalać dwoma litrami wody i gotować przez kilka minut. 
  3. Stopniowo dodać ksylitol lub Wasze ulubione słodzidło – sprawdzajcie smak na bieżąco 🙂
  4. Po osiągnięciu pożądanego smaku zestawić garnek z płyty/gazu.
  5. Kompot pozostawić do przestudzenia, następnie przelać go do butelek, dodać kilka listków mięty i  włożyć do lodówki na kilka godzin. Moim zdaniem im chłodniejszy tym lepiej smakuje 🙂
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *