Domowe praliny – zdrowa przekąska do pracy! :)

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Dzisiejsze praliny powstały z przypadku – zrobiłem za dużo masy na ostatnią „Zjawiskową tartę”, a tyle dobra nie mogło się zmarnować 😀 Dorobiłem jeszcze trochę i z całości wyprodukowałem 50 sztuk – wyszły naprawdę zacne 🙂  



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Domowe praliny – zdrowa przekąska do pracy! 🙂

Ultra proste, domowe praliny, które przygotujesz w kilka chwil! 🙂
Czas przygotowania 30 minut
Posiłek Deser, Dodatki, Przekąska

Składniki
  

  • 160 g daktyli – miękkie, wilgotne, a nie te wysuszone na wiór. Do kupienia m. in. w Rossmanie/Kuchniach Świata
  • 60 g suszonych śliwek
  • 260 g orzechów – ja pomieszałem nerkowce, włoskie, laskowe i migdały
  • 30 g mąki kokosowej
  • + do obtoczenia: kakao, mąka/wiórki kokosowe, dobrze zmielona kawa, cynamon (koniecznie cejloński), niebieski mak i łuskane nasiona konopii 🙂 Dowolność pełna!

Jak przygotować?
 

  • Orzechy uprażyć na patelni (na małym ogniu), następnie włożyć do blendera i na najwyższych obrotach zmielić je na “mąkę” (krótki czas, bo wyjdzie Wam masło orzechowe).
  • Dokładnie zblendować śliwki i daktyle. Po uzyskaniu jednoltej masy dodać orzechy oraz mąkę kokosową (stopniowo, żeby nie było za suche 🙂
  • Z powstałej masy uformować równej wielkości kulki – mi wyszło 50 sztuk. Następnie obtoczyć w wybranych przez Was produktach i włożyć do lodówki na kilka godzin. Początkowo kulki mogą wydawać się delikatnie suche, jednak jak już chwilę odpoczną w chłodnym to zrobią się w sam raz 🙂 




Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating