Domowe praliny – zdrowa przekąska do pracy! :)

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Dzisiejsze praliny powstały z przypadku – zrobiłem za dużo masy na ostatnią “Zjawiskową tartę”, a tyle dobra nie mogło się zmarnować 😀 Dorobiłem jeszcze trochę i z całości wyprodukowałem 50 sztuk – wyszły naprawdę zacne 🙂  

 

Składniki:

 

– 160g daktyli – miękkie, wilgotne, a nie te wysuszone na wiór. Do kupienia m. in. w Rossmanie/Kuchniach Świata

– 60g suszonych śliwek

– 260g orzechów – ja pomieszałem nerkowce, włoskie, laskowe i migdały

– 20-30g mąki kokosowej

+ do obtoczenia: kakao, mąka/wiórki kokosowe, dobrze zmielona kawa, cynamon (koniecznie cejloński), niebieski mak i łuskane nasiona konopii 🙂 Dowolność pełna!

 

Przygotowanie:

 

  1. Orzechy uprażyć na patelni (na małym ogniu), następnie włożyć do blendera i na najwyższych obrotach zmielić je na “mąkę” (krótki czas, bo wyjdzie Wam masło orzechowe).
  2. Dokładnie zblendować śliwki i daktyle. Po uzyskaniu jednoltej masy dodać orzechy oraz mąkę kokosową (stopniowo, żeby nie było za suche 🙂
  3. Z powstałej masy uformować równej wielkości kulki – mi wyszło 50 sztuk. Następnie obtoczyć w wybranych przez Was produktach i włożyć do lodówki na kilka godzin. Początkowo kulki mogą wydawać się delikatnie suche, jednak jak już chwilę odpoczną w chłodnym to zrobią się w sam raz 🙂 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *