
W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować
w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów.
Najczęściej orzechy, które trafiają do masła orzechowego są niższej jakości, a samo masło zawiera dodatki np. olej palmowy, cukier, sól czy emulgatory. Warto zrobić je samemu (wtedy zawsze mamy pewność co jest w środku) lub kupić masło orzechowe dobrej jakości – im bliżej do 100% orzechów tym lepiej. Poniżej przygotowałem dla Was moje trzy ulubione wersje tego przysmaku.

Jak zrobić domowe masło orzechowe?
Składniki
- 600 g dowolnych orzechów *u mnie nerkowce
- 1/2 łyżeczki cynamonu + 1 łyżeczka ksylitolu/miodu *jeżeli chcecie cynamonowe
- 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli na 150g orzechów *jeżeli chcecie solone
Jak przygotować?
- Delikatnie uprażyć wybrane przez nas orzechy na dobrze rozgrzanej patelni lub w piekarniku.
- Blender kielichowy/Thermomix lub podobne – zmielić orzechy na wysokich obrotach na drobne kawałki, zmniejszyć obroty i kontynuować, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. W zależności od rodzaju orzechów ten proces zajmie ok 10-15 minut.
- Gotowe masło przełożyć do słoika/plastikowego pojemniczka.
Dodatkowe uwagi
- Opcjonalnie, jeżeli chcecie otrzymać bardziej płynną masę możecie podczas blendowania dodać neutralnego w smaku oleju. Nie jest to konieczne przy orzechach arachidowych – są wystarczająco oleiste.
- Jeżeli chcemy zrobić smakowe masło orzechowe warto najpierw dokładnie wymieszać je z wybranymi składnikami w większym pojemniku (lub dołożyć je pod koniec blendowania), a później przełożyć je do słoika/plastikowego pojemniczka.