W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów. Najczęściej orzechy, które trafiają do masła orzechowego są niższej jakości, a samo masło zawiera dodatki np. olej palmowy, cukier, sól czy emulgatory. Warto zrobić je samemu (wtedy zawsze mamy pewność co jest w środku) lub kupić masło orzechowe dobrej jakości – im bliżej do 100% orzechów tym lepiej. Poniżej przygotowałem dla Was moje 3 ulubione wersje tego przysmaku.
Składniki:
– 600g orzechów nerkowca (mogą to być inne dowolne orzechy, np. ziemne)
– z cynamonem – na 150g orzechów pół łyżeczki cynamonu + łyżeczka ksylitolu/miodu
– solone – na 150g orzechów pół łyżeczki soli himalajskiej
– naturalne – bez dodatków
*opcjonalnie, jeżeli chcecie otrzymać bardziej płynną masę możecie podczas blendowania dodać neutralnego w smaku oleju. Nie jest to konieczne przy orzechach arachidowych – są wystarczająco oleiste.
Przygotowanie:
1. Uprażyć wybrane przez nas orzechy na dobrze rozgrzanej patelni lub w piekarniku.
2. Blender kielichowy/Thermomix lub podobne – zmielić orzechy na wysokich obrotach na drobne kawałki, zmniejszyć obroty i kontynuować, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. W zależności od rodzaju orzechów ten proces zajmie ok 10-15 minut.
4. Gotowe masło przełożyć do słoika/plastikowego pojemniczka.
Jeżeli chcemy zrobić smakowe masło orzechowe warto najpierw dokładnie wymieszać je z wybranymi składnikami w większym pojemniku, a później przełożyć je do słoika/plastikowego pojemniczka.