Domowe masło orzechowe



W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować
w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów.



Najczęściej orzechy, które trafiają do masła orzechowego są niższej jakości, a samo masło zawiera dodatki np. olej palmowy, cukier, sól czy emulgatory. Warto zrobić je samemu (wtedy zawsze mamy pewność co jest w środku) lub kupić masło orzechowe dobrej jakości – im bliżej do 100% orzechów tym lepiej. Poniżej przygotowałem dla Was moje trzy ulubione wersje tego przysmaku.



Jak zrobić domowe masło orzechowe?

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂
Czas przygotowania 35 minut
Posiłek Masło orzechowe
Porcje 1 słoik

Składniki
  

  • 600 g dowolnych orzechów *u mnie nerkowce
  • 1/2 łyżeczki cynamonu + 1 łyżeczka ksylitolu/miodu *jeżeli chcecie cynamonowe
  • 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli na 150g orzechów *jeżeli chcecie solone

Jak przygotować?
 

  • Delikatnie uprażyć wybrane przez nas orzechy na dobrze rozgrzanej patelni lub w piekarniku.
  • Blender kielichowy/Thermomix lub podobne – zmielić orzechy na wysokich obrotach na drobne kawałki, zmniejszyć obroty i kontynuować, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. W zależności od rodzaju orzechów ten proces zajmie ok 10-15 minut.
  • Gotowe masło przełożyć do słoika/plastikowego pojemniczka.

Dodatkowe uwagi

  1. Opcjonalnie, jeżeli chcecie otrzymać bardziej płynną masę możecie podczas blendowania dodać neutralnego w smaku oleju. Nie jest to konieczne przy orzechach arachidowych – są wystarczająco oleiste.
  2. Jeżeli chcemy zrobić smakowe masło orzechowe warto najpierw dokładnie wymieszać je z wybranymi składnikami w większym pojemniku (lub dołożyć je pod koniec blendowania), a później przełożyć je do słoika/plastikowego pojemniczka.
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉