Domowa czekolada to jeden z prostszych i smaczniejszych słodyczy, które przygotujecie bez większego wysiłku. Macie niezliczoną możliwość kombinacji, a podstawą są tłuszcz i kakao 🙂 Dzisiaj podaję Wam przepis na nasze dwie ulubione – te zawsze są w naszej lodówce! 🙂 Przygotowałem dla Was również kilka ciekawostek:
Czy wiesz że?
- Na swój sposób można uznać czekoladę za owoc! Tak popularne, sproszkowane kakao jest zrobione z ziaren kakaowca, które to znajdują się w środku owoca drzewa o tej samej nazwie! 🙂
- Pierwsza tabliczka czekolady została wyprodukowana w 1847 roku przez Joseph-a Fry i jego syna. Dwa lata później ulepszył ją słynny John Cadbury początkując tym samym markę Cadbury znaną wszystkim po dziś dzień 🙂
- Największą tabliczkę czekolady na świecie wyprodukowano w 2016 roku w Europie – stworzyli ją nasi dalsi sąsiedzi ze Słowenii. Jej powierzchnia sięgnęła 142.32 m² – zobaczcie sami!
Źródło: https://guinnessworldrecords.com/news/2017/7/world-chocolate-day-top-10-world-records-for-chocoholics-480691
Jak doskonale wiecie czekolada to prawdziwy afrodyzjak i rzadko kto może przejść obok obojętnie. Słodka, gorzka, mleczna, deserowa, do picia lub w batoniku – mamy nieskończoność możliwości wyboru, a wszystkie opierają się właśnie o czekoladę 🙂
Przepis przygotowałem z myślą o wszystkich, którzy muszą się ograniczać ze względów zdrowotnych lub po prostu chcą zrobić czekoladę we własnym stylu 🙂
Składniki na czekoladę gorzką:
– 200g kakao
– 100g oleju kokosowego extra virgin
– 100g masła klarowanego
– 100g ksylitolu lub innego słodzidła
– odrobina prawdziwej wanilli (ilość zależy od was)
– 60g orzechów włoskich
– 12 suszonych śliwek
Składniki na czekoladę słodką:
– 60g kakao
– 80g oleju kokosowego extra virgin
– 80g masła klarowanego
– 100g miękkich daktyli
– 50g mix orzechów włoskich, laskowych i nerkowców
– 50g mix suszonych owoców – śliwka, żurawina, wiśnia
– odrobina prawdziwej wanilli (ilość zależy od was)
Przygotowanie:
- W rondelku rozpuścić masło i olej kokosowy.
- Całość zdjąć z ognia, cały czas mieszając stopniowo dodawać kakao, ksylitol, orzechy i suszone owoce. W przypadku daktyli należy je dodać po dokładnym zblendowaniu 🙂 Całość należy dokładnie wymieszać.
- Naczynie wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wlać do niego przygotowaną czekoladę i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Gotowe 🙂 Jeżeli macie w domu małe silikonowe foremki warto ich użyć – czekoladki wychodzą bardziej “filmowe” 🙂