Domowa czekolada – to proste!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Domowa czekolada to jeden z prostszych i smaczniejszych słodyczy, które przygotujecie bez większego wysiłku. Macie niezliczoną możliwość kombinacji, a podstawą są tłuszcz i kakao 🙂 Dzisiaj podaję Wam przepis na nasze dwie ulubione – te zawsze są w naszej lodówce! 🙂  Przygotowałem dla Was również kilka ciekawostek:

 

Czy wiesz że? 

 

  1. Na swój sposób można uznać czekoladę za owoc! Tak popularne, sproszkowane kakao jest zrobione z ziaren kakaowca, które to znajdują się w środku owoca drzewa o tej samej nazwie! 🙂
  2. Pierwsza tabliczka czekolady została wyprodukowana w 1847 roku przez Joseph-a Fry i jego syna. Dwa lata później ulepszył ją słynny John Cadbury początkując tym samym markę Cadbury znaną wszystkim po dziś dzień 🙂
  3. Największą tabliczkę czekolady na świecie wyprodukowano w 2016 roku w Europie – stworzyli ją nasi dalsi sąsiedzi ze Słowenii. Jej powierzchnia sięgnęła 142.32 m² – zobaczcie sami!

 

Źródło: https://guinnessworldrecords.com/news/2017/7/world-chocolate-day-top-10-world-records-for-chocoholics-480691

 

Jak doskonale wiecie czekolada to prawdziwy afrodyzjak i rzadko kto może przejść obok obojętnie. Słodka, gorzka, mleczna, deserowa, do picia lub w batoniku – mamy nieskończoność możliwości wyboru, a wszystkie opierają się właśnie o czekoladę 🙂

Przepis przygotowałem z myślą o wszystkich, którzy muszą się ograniczać ze względów zdrowotnych lub po prostu chcą zrobić czekoladę we własnym stylu 🙂

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Składniki na czekoladę gorzką:

 

– 200g kakao

– 100g oleju kokosowego extra virgin

– 100g masła klarowanego

– 100g ksylitolu lub innego słodzidła

– odrobina prawdziwej wanilli (ilość zależy od was)

– 60g orzechów włoskich

– 12 suszonych śliwek

 

Składniki na czekoladę słodką:

 

–  60g kakao

– 80g oleju kokosowego extra virgin

– 80g masła klarowanego

– 100g miękkich daktyli

– 50g mix orzechów włoskich, laskowych i nerkowców

– 50g mix suszonych owoców – śliwka, żurawina, wiśnia

– odrobina prawdziwej wanilli (ilość zależy od was)

 

Przygotowanie:

 

  1. W rondelku rozpuścić masło i olej kokosowy.
  2. Całość zdjąć z ognia, cały czas mieszając stopniowo dodawać kakao, ksylitol, orzechy i suszone owoce. W przypadku daktyli należy je dodać po dokładnym zblendowaniu 🙂 Całość należy dokładnie wymieszać. 
  3. Naczynie wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wlać do niego przygotowaną czekoladę i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Gotowe 🙂 Jeżeli macie w domu małe silikonowe foremki warto ich użyć – czekoladki wychodzą bardziej “filmowe” 🙂

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



2 wspomnień o “Domowa czekolada – to proste!”

  • Polubiłam Ciebie od pierwszego przeczytania. I oczywiście przekazałam dalej. Niech moja córka i moje koleżanki też się Tobą zachwyca. W moim przypadku zaczęło się od czytania historii kulinarnej Hiszpanii i wróciły wspomnienia.
    Pozdrawiam.
    PS
    Czy wydał Pan książkę?

    • Bardzo mi miło, dziękuję! Cieszę się, że mogłem przywołać u Ciebie miłe wspomnienia – cieszę się również, że Twoi najbliżsi mają podobne zainteresowania i możecie je dzielić 🙂 Jestem przekonany, że znajdą tutaj coś dla siebie! 🙂 Książki nie wydałem, ale w niedalekiej przyszłości przygotuję ebooka z myślą o Wszystkich odwiedzających Na Kulinarnym Szlaku. Póki co pozostaje mi życzyć Tobie przemiłego dnia i do “napisania”! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *