Domowa czekolada – to proste!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Domowa czekolada to jeden z prostszych i smaczniejszych słodyczy, które przygotujecie bez większego wysiłku. Macie niezliczoną możliwość kombinacji, a podstawą są tłuszcz i kakao 🙂 Dzisiaj podaję Wam przepis na nasze dwie ulubione – te zawsze są w naszej lodówce! 🙂  Przygotowałem dla Was również kilka ciekawostek:


Czy wiesz że? 

  1. Na swój sposób można uznać czekoladę za owoc! Tak popularne, sproszkowane kakao jest zrobione z ziaren kakaowca, które to znajdują się w środku owoca drzewa o tej samej nazwie! 🙂


  2. Pierwsza tabliczka czekolady została wyprodukowana w 1847 roku przez Joseph-a Fry i jego syna. Dwa lata później ulepszył ją słynny John Cadbury początkując tym samym markę Cadbury znaną wszystkim po dziś dzień 🙂


  3. Największą tabliczkę czekolady na świecie wyprodukowano w 2016 roku w Europie – stworzyli ją nasi dalsi sąsiedzi ze Słowenii. Jej powierzchnia sięgnęła 142.32 m² – zobaczcie sami!


Źródło: https://guinnessworldrecords.com/news/2017/7/world-chocolate-day-top-10-world-records-for-chocoholics-480691


Jak doskonale wiecie czekolada to prawdziwy afrodyzjak i rzadko kto może przejść obok obojętnie. Słodka, gorzka, mleczna, deserowa, do picia lub w batoniku – mamy nieskończoność możliwości wyboru, a wszystkie opierają się właśnie o czekoladę 🙂

Przepis przygotowałem z myślą o wszystkich, którzy muszą się ograniczać ze względów zdrowotnych lub po prostu chcą zrobić czekoladę we własnym stylu 🙂


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Domowa czekolada – to proste!

Domowa czekolada to jeden z prostszych i smaczniejszych słodyczy, które przygotujecie bez większego wysiłku. Czeka Was niezliczona ilość możliwości! 🙂
Czas przygotowania 30 minut
Chłodzenie 10 godzin
Posiłek Deser, Przekąska

Składniki
  

Składniki na czekoladę gorzką:

  • 200 g kakao
  • 100 g oleju kokosowego extra virgin
  • 100 g masła klarowanego
  • 100 g ksylitolu lub innego słodzidła
  • 12 suszonych śliwek
  • 60 g orzechów włoskich
  • odrobina prawdziwej wanilli (ilość zależy od was)

Składniki na czekoladę słodką:

  • 60 g kakao
  • 80 g oleju kokosowego extra virgin
  • 80 g masła klarowanego
  • 100 g miękkich daktyli
  • 50 g mix orzechów włoskich, laskowych i nerkowców
  • 50 g mix suszonych owoców – śliwka, żurawina, wiśnia
  • odrobina prawdziwej wanilli (ilość zależy od was)

Jak przygotować?
 

  • W rondelku rozpuścić masło i olej kokosowy.
  • Całość zdjąć z ognia, cały czas mieszając stopniowo dodawać kakao, ksylitol, orzechy i suszone owoce. W przypadku daktyli należy je dodać po dokładnym zblendowaniu 🙂 Całość należy dokładnie wymieszać. 
  • Naczynie wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wlać do niego przygotowaną czekoladę i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Gotowe 🙂 Jeżeli macie w domu małe silikonowe foremki warto ich użyć – czekoladki wychodzą bardziej "filmowe" 🙂


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



2 wspomnień o “Domowa czekolada – to proste!”

  • Polubiłam Ciebie od pierwszego przeczytania. I oczywiście przekazałam dalej. Niech moja córka i moje koleżanki też się Tobą zachwyca. W moim przypadku zaczęło się od czytania historii kulinarnej Hiszpanii i wróciły wspomnienia.
    Pozdrawiam.
    PS
    Czy wydał Pan książkę?

    • Bardzo mi miło, dziękuję! Cieszę się, że mogłem przywołać u Ciebie miłe wspomnienia – cieszę się również, że Twoi najbliżsi mają podobne zainteresowania i możecie je dzielić 🙂 Jestem przekonany, że znajdą tutaj coś dla siebie! 🙂 Książki nie wydałem, ale w niedalekiej przyszłości przygotuję ebooka z myślą o Wszystkich odwiedzających Na Kulinarnym Szlaku. Póki co pozostaje mi życzyć Tobie przemiłego dnia i do „napisania”! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating