
Domowa czekolada to jeden z prostszych i smaczniejszych słodyczy, które przygotujecie bez większego wysiłku. Macie niezliczoną możliwość kombinacji, a podstawą są tłuszcz i kakao 🙂 Dzisiaj podaję Wam przepis na nasze dwie ulubione – te zawsze są w naszej lodówce! 🙂 Przygotowałem dla Was również kilka ciekawostek:
Czy wiesz że?
- Na swój sposób można uznać czekoladę za owoc! Tak popularne, sproszkowane kakao jest zrobione z ziaren kakaowca, które to znajdują się w środku owoca drzewa o tej samej nazwie! 🙂
- Pierwsza tabliczka czekolady została wyprodukowana w 1847 roku przez Joseph-a Fry i jego syna. Dwa lata później ulepszył ją słynny John Cadbury początkując tym samym markę Cadbury znaną wszystkim po dziś dzień 🙂
- Największą tabliczkę czekolady na świecie wyprodukowano w 2016 roku w Europie – stworzyli ją nasi dalsi sąsiedzi ze Słowenii. Jej powierzchnia sięgnęła 142.32 m² – zobaczcie sami!

Źródło: https://guinnessworldrecords.com/news/2017/7/world-chocolate-day-top-10-world-records-for-chocoholics-480691
Jak doskonale wiecie czekolada to prawdziwy afrodyzjak i rzadko kto może przejść obok obojętnie. Słodka, gorzka, mleczna, deserowa, do picia lub w batoniku – mamy nieskończoność możliwości wyboru, a wszystkie opierają się właśnie o czekoladę 🙂
Przepis przygotowałem z myślą o wszystkich, którzy muszą się ograniczać ze względów zdrowotnych lub po prostu chcą zrobić czekoladę we własnym stylu 🙂


Domowa czekolada – to proste!
Składniki
Składniki na czekoladę gorzką:
- 200 g kakao
- 100 g oleju kokosowego extra virgin
- 100 g masła klarowanego
- 100 g ksylitolu lub innego słodzidła
- 12 suszonych śliwek
- 60 g orzechów włoskich
- odrobina prawdziwej wanilli (ilość zależy od was)
Składniki na czekoladę słodką:
- 60 g kakao
- 80 g oleju kokosowego extra virgin
- 80 g masła klarowanego
- 100 g miękkich daktyli
- 50 g mix orzechów włoskich, laskowych i nerkowców
- 50 g mix suszonych owoców – śliwka, żurawina, wiśnia
- odrobina prawdziwej wanilli (ilość zależy od was)
Jak przygotować?
- W rondelku rozpuścić masło i olej kokosowy.
- Całość zdjąć z ognia, cały czas mieszając stopniowo dodawać kakao, ksylitol, orzechy i suszone owoce. W przypadku daktyli należy je dodać po dokładnym zblendowaniu 🙂 Całość należy dokładnie wymieszać.
- Naczynie wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wlać do niego przygotowaną czekoladę i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Gotowe 🙂 Jeżeli macie w domu małe silikonowe foremki warto ich użyć – czekoladki wychodzą bardziej "filmowe" 🙂

Polubiłam Ciebie od pierwszego przeczytania. I oczywiście przekazałam dalej. Niech moja córka i moje koleżanki też się Tobą zachwyca. W moim przypadku zaczęło się od czytania historii kulinarnej Hiszpanii i wróciły wspomnienia.
Pozdrawiam.
PS
Czy wydał Pan książkę?
Bardzo mi miło, dziękuję! Cieszę się, że mogłem przywołać u Ciebie miłe wspomnienia – cieszę się również, że Twoi najbliżsi mają podobne zainteresowania i możecie je dzielić 🙂 Jestem przekonany, że znajdą tutaj coś dla siebie! 🙂 Książki nie wydałem, ale w niedalekiej przyszłości przygotuję ebooka z myślą o Wszystkich odwiedzających Na Kulinarnym Szlaku. Póki co pozostaje mi życzyć Tobie przemiłego dnia i do „napisania”! 🙂