Cytrynowa babka piaskowa

 

 

Święta Wielkanocne za pasem – na stole nie może zabraknąć tej pysznej, cytrynowej babki :))  Podaję Wam najbardziej klasyczny przepis, który wykorzystujemy praktycznie od zawsze. Kilka lat wstecz udoskonaliłem jego skład, dzięki czemu ciasto jest bezglutenowe i nie zawiera cukru. Smacznego! 🙂 

 

Składniki:

 

– 4 jajka
– 300g mąki ziemniaczanej
– 200g ksylitolu
– 0,5 szklanki neutralnego w smaku oleju lub masła (ok. 130g)
– 1 duża lub 2-3 małe cytryny
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli

 

Przygotowanie:

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 170C, okrągłą foremkę wysmarować tłuszczem, następnie posypać mąką (u mnie ryżowa). 
  2. Wyparzyć cytrynę/cytryny, zetrzeć z nich skórkę i odłożyć ją na bok. Z pozostałego owocu wycisnąć sok do małej miseczki.
  3. Przesiać mąkę i dokładnie wymieszać ją z proszkiem do pieczenia.
  4. Wbić jajka do miski, oddzielić żółtka od białek. 
  5. Do białek wsypać szczyptę soli i ubić je na sztywno (najwygodniej mikserem).
  6. Cały czas miksując powoli wsypać ksylitol, następnie dodać żółtka, STOPNIOWO mąkę ziemniaczaną (już z proszkiem), olej/masło.
  7. Skórkę cytrynową i sok z tego owocu dodajemy partiami cały czas sprawdzając smak – tak, żeby była dla Was w sam raz cytrynowa 🙂 
  8. Całość wlać do okrągłej, wcześniej przygotowanej foremki. Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 170C (pod koniec sprawdź długim patyczkiem, czy na pewno jest już sucha w środku).
  9. Wyjąć babkę z piekarnika, wstępnie przestudzić. Następnie wyłożyć ją na kratkę aż do całkowitego przestygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem (zwykłym lub z ksylitolu).
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Doskonały chleb gryczany

Doskonały chleb gryczany

Po długich poszukiwaniach, testowaniu wielu wersji kupnego, a także pieczonego na własną rękę pieczywa bezglutenowego w końcu znalazłem mój numer jeden – chleb gryczany. Moim zdaniem jest jedną z najlepszych i najprostszych alternatyw do normalnego pieczywa.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *