Crème brûlée bez prawdziwej śmietany!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Dzisiejszy przepis jest kulinarnym nietaktem, małym rebeliantem stojących po stronie osób mających problem z laktozą czy też mlekiem krowim. Crème brûlée przygotowany z mleka lub śmietanki kokosowej to naprawdę godna alternatywa dla oryginału, smakuje wyśmienicie! Przygotowując go zrobiłem kilka podejść, to jest wersja finalna, naszym zdaniem najlepsza – spróbujcie sami, to naprawdę proste! <3 

 

 

Składniki na 2 porcje:

 

 

– 4 żółtka

– 250ml mleka lub śmietanki kokosowej

– 70g ksylitolu lub innego słodzidła

– 3 lub 4 łyżeczki cukru – pasuje zarówno biały i brązowy

– 1 laska wanilii 

 

 

Przygotowanie:

 

 

  1. Naciąć laskę wanilii, wydrążyć miąższ i przełożyć go do garnka. Dodać mleko/śmietankę oraz wydrążoną laskę wanilii, podgrzewać, aż do zagotowania. Odstawić do przestygnięcia, wyjąć wydrążoną laskę wanilii.
  2. Cukier utrzeć z żółtkami, następnie przełożyć do garnka z przestudzonym mlekiem/śmietanką. Dokładnie wymieszać.
  3. Gotowy płyn przelać przez sitko (zostaną na nim fragmenty żółtka oraz laski wanilii).
  4. Rozgrzać piekarnik do 100 stopni.
  5. Bazę deseru przelać do żaroodpornych kokilek, następnie włożyć do piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę 15 minut (aż do momentu “zesztywnienia” deseru – powinien lekko dygotać gdy potrząśniemy kokilką).
  6. Kokilki wyjąć z piekarnika, przestudzić i włożyć do lodówki na ok. 3-4 godziny.
  7. Po tym czasie wyjąć deser z lodówki, bardzo delikatnie osuszyć jego powierzchnie papierowym ręcznikiem.
  8. Na wierzchu równomiernie rozsypać cukier (nie za grubo, inaczej skorupka nie będzie krucha), następnie sprawnie opalić go palnikiem kuchennym (mała/średnia moc, ja mam najprostszy palnik żeliwny za ok. 30 zł).
  9. Gotowy deser powinien mieć budyniową konsystencję – zimny w środku, przykryty gorącą, chrupiącą karmelową skorupką – rewelacja <3 

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



2 wspomnień o “Crème brûlée bez prawdziwej śmietany!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *