Codzienna, śniadaniowa “szarlotka”

 

 

Kasza jaglana bardzo często pojawia się w moim słodkim, śniadaniowym repertuarze. Przygotowanie tej bardziej codziennej, odchudzonej “szarlotki” zajmuje trochę więcej czasu niż gotowanej jaglanki, jednak zdecydowanie warto go poświęcić 🙂 Idealnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie lub “awaryjne ciacho” po przyjściu niezapowiedzianych gości.

 

Składniki na 2 porcje:

– 120g kaszy jaglanej
– 2-3 duże, soczyste jabłka (u mnie ok 700-800g łącznie)
– 1 łyżka ksylitolu (mniej lub więcej, w zależności od upodobań)
– sok z cytryny
– cynamon – tyle ile lubicie, w moim wypadku 2 łyżeczki
– warto dodać również orzechy – ilość dowolna 🙂
*opcjonalnie -> jeżeli macie mało soczyste jabłka można dodać trochę mleka roślinnego (np. mleko kokosowe – będzie bardziej delikatna w smaku), sok jabłkowy (nada intensywniejszy smak jabłek) lub trochę wody.

 

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
2. Na grubych oczkach zetrzeć jabłka, skropić sokiem z cytryny i wymieszać (dzięki cytrynie jabłka nie będą brązowieć, a jaglanka nabierze wyrazu).
3. Jabłka przełożyć do miski (razem z powstałym sokiem), wsypać surową kaszę jaglaną, ksylitol i cynamon – dokładnie wymieszać.
4. Powstałą masę przelać do naczynia żaroodpornego. Piec przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni, do delikatnego zbrązowienia. Jeżeli jaglanka zbyt szybko zbrązowieje można ją przykryć folią aluminiową.

 

Kasza ugotuje się w soku z jabłek, wewnątrz będzie miękka, a na wierzchu delikatnie chrupiąca. Smacznego 🙂

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *