Fantastyczny chłodnik z „Dobrego Źródła”

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Dzisiejszy przepis jest najprawdopodobniej najprostszym sposobem na zrobienie absolutnie fantastycznego chłodnika! Idealnie nadaje się na powracające upały – nie wymaga gotowania, a swoim smakiem zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia 🙂 

Przepisem podzielił się ze mną Jacek – człowiek o złotym sercu, właściciel naszej ulubionej miejscówki w całych Karkonoszach –  Pod Dobrym Źródłem. Nigdy nie sądziłem, że bazując na częściowo kupnych półproduktach można zrobić coś tak smacznego. Sposób jest bardzo prosty i wymaga jedynie posiadania sprawnego blendera 🙂 


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Fantastyczny chłodnik z „Dobrego Źródła”

Dzisiejszy przepis jest najprawdopodobniej najprostszym sposobem na zrobienie absolutnie fantastycznego chłodnika!
Czas przygotowania 30 minut
Posiłek Obiad

Składniki
  

  • 1 ogórek szklarniowy
  • 4 duże rzodkiewki – prawdziwe z ryneczku, które smakują jak rzodkiewka, a nie jak woda
  • 1 pęczek koperku
  • 300 ml Barszczyku Czerwonego firmy Hortex (sok z buraków, jabłek, warzyw + sól i wyciąg z przypraw)
  • 1 l maślanki naturalnej – ja użyłem Mrągowskiej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli + pieprz do smaku
  • *opcjonalnie można dodać większą szczyptę płatków chilli – to już mój wymysł, ale fajnie podkręca smak 🙂 

Jak przygotować?
 

  • Ogórka obrać i włożyć do blendera, dodać umyte rzodkiewki, koperek i czosnek. Wlać barszcz oraz maślankę.
  • Blendować, aż do uzyskania jednolitej masy – jeżeli nie zblendujecie dokładnie koperek z pewnością będzie "chrzęścił" między zębami 😉
  • Dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać – ilość wedle uznania. Gotowe, możecie jeść od razu lub dać chwilę magicznemu procesowi "przegryzania" i poczekać, aż się porządnie przestudzi 🙂 Smacznego!




„Pod Dobrym Źródłem”

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Sam obiekt Pod Dobrym Źródłem z pewnością  już nie raz widzieliście na naszych relacjach – od tego miejsca aż bije pozytywną energią 🙂



Niepowtarzalny klimat Pod Dobrym Źródłem tworzy każdy, nawet najmniejszy detal. Od autorskich mebli i obrazów, przez motocykle, rowery, aparaty fotograficzne, zabawki, autentyczne krzesełko wyciągowe, oregano rosnące na ścieżce, lawendę, soczyste maliny i porzeczki… ahh można wymieniać bez końca 🙂



Do tego śniadania na werandzie, ceramika z Bolesławca, moje i Jacka zamiłowania do gotowania oraz ratowania przedmiotów „minonych  czasów” i rozmowy do późnonocnych godzin…. to miejsce, z którego naprawdę nie chce się wyjeżdżać :))



Jeżeli szukacie ostoi spokoju, nietuzinkowego miejsca na spędzenie weekendu/wakacji to koniecznie zajrzyjcie do Jacka – stworzył najfajniejsze miejsce w całych Karkonoszach! 🙂 


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



2 wspomnień o “Fantastyczny chłodnik z „Dobrego Źródła””

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating