Najprostszy sposób na absolutnie fantastyczny chłodnik!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Dzisiejszy przepis jest najprawdopodobniej najprostszym sposobem na zrobienie absolutnie fantastycznego chłodnika! Idealnie nadaje się na powracające upały – nie wymaga gotowania, a swoim smakiem zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia 🙂 

Przepisem podzielił się ze mną Jacek – człowiek o złotym sercu, właściciel naszej ulubionej miejscówki w całych Karkonoszach –  Pod Dobrym Źródłem. Nigdy nie sądziłem, że bazując na częściowo kupnych półproduktach można zrobić coś tak smacznego. Sposób jest bardzo prosty i wymaga jedynie posiadania sprawnego blendera 🙂 

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Składniki na 4 porcje:

 

– 1 ogórek szklarniowy

– 4 duże rzodkiewki – prawdziwe z ryneczku, które smakują jak rzodkiewka, a nie jak woda

– pęczek koperku

– 300ml Barszczyku Czerwonego firmy Hortex (sok z buraków, jabłek, warzyw + sól i wyciąg z przypraw)

– 1l maślanki naturalnej – ja użyłem Mrągowskiej

– 2-4 ząbki czosnku

– 1,5-2 łyżeczki soli + pieprz do smaku

*opcjonalnie można dodać większą szczyptę płatków chilli – to już mój wymysł, ale fajnie podkręca smak 🙂 

 

Przygotowanie:

 

  1. Ogórka obrać i włożyć do blendera, dodać umyte rzodkiewki, koperek i czosnek. Wlać barszcz oraz maślankę.
  2. Blendować, aż do uzyskania jednolitej masy – jeżeli nie zblendujecie dokładnie koperek z pewnością będzie “chrzęścił” między zębami 😉
  3. Dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać – ilość wedle uznania. Gotowe, możecie jeść od razu lub dać chwilę magicznemu procesowi “przegryzania” i poczekać, aż się porządnie przestudzi 🙂 Smacznego!

 

 

“Pod Dobrym Źródłem”

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Sam obiekt Pod Dobrym Źródłem z pewnością  już nie raz widzieliście na naszych relacjach – od tego miejsca aż bije pozytywną energią 🙂

Niepowtarzalny klimat Pod Dobrym Źródłem tworzy każdy, nawet najmniejszy detal. Od autorskich mebli i obrazów, przez motocykle, rowery, aparaty fotograficzne, zabawki, autentyczne krzesełko wyciągowe, oregano rosnące na ścieżce, lawendę, soczyste maliny i porzeczki… ahh można wymieniać bez końca 🙂

Do tego śniadania na werandzie, ceramika z Bolesławca, moje i Jacka zamiłowania do gotowania oraz ratowania przedmiotów “minonych  czasów” i rozmowy do późnonocnych godzin…. to miejsce, z którego naprawdę nie chce się wyjeżdżać :))

Jeżeli szukacie ostoi spokoju, nietuzinkowego miejsca na spędzenie weekendu/wakacji to koniecznie zajrzyjcie do Jacka – stworzył najfajniejsze miejsce w całych Karkonoszach! 🙂 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



2 wspomnień o “Najprostszy sposób na absolutnie fantastyczny chłodnik!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *