Błyskawiczny chlebek bananowy

 

 

Błyskawiczny chlebek bananowy, który możecie przygotować gdy przyjdą niespodziewani goście, albo po prostu nie lubicie jeść bananów, które już zbrązowiały. Prostsza wersja – zamiast gałki muszkatołowej, cynamonu i imbiru możecie dodać przyprawę do piernika bez dodatku cukru (np. Kamis, pomarańczowe opakowanie).

 

Składniki na keksówkę (24cm) :

– 4 duże, dojrzałe banany
– 500g płatków owsianych
– 100-120g ksylitolu
– 4 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżeczki cynamonu
– 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 łyżki naturalnego aromatu waniliowego

 

Przygotowanie:

  1. Banany zblendować w misce, płatki owsiane zmielić w młynku.
  2. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
  3. Ciasto odstawić na ok 5 minut, piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  4. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto do formy.
  5. Piec ok. 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu chlebek powinien być delikatnie wilgotny w środku.
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



1 wspomnienie o “Błyskawiczny chlebek bananowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *