Błyskawiczny chlebek bananowy, który możecie przygotować gdy przyjdą niespodziewani goście, albo po prostu nie lubicie jeść bananów, które już zbrązowiały. Prostsza wersja – zamiast gałki muszkatołowej, cynamonu i imbiru możecie dodać przyprawę do piernika bez dodatku cukru (np. Kamis, pomarańczowe opakowanie).
Składniki na keksówkę (24cm) :
– 4 duże, dojrzałe banany
– 500g płatków owsianych
– 100-120g ksylitolu
– 4 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżeczki cynamonu
– 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 łyżki naturalnego aromatu waniliowego
Przygotowanie:
- Banany zblendować w misce, płatki owsiane zmielić w młynku.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
- Ciasto odstawić na ok 5 minut, piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto do formy.
- Piec ok. 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu chlebek powinien być delikatnie wilgotny w środku.
1 wspomnienie o “Błyskawiczny chlebek bananowy”