Chleb żytni delikatny

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Przepis na ten chleb powstał z myślą o wszystkich osobach, którym nie odpowiada smak tradycyjnego, żytniego chleba na zakwasie, lub z innego powodu nie mogą go jeść. Delikatny, prosty i szybki w przygotowaniu – z pewnością przypadnie Wam do gustu 🙂

 

Składniki:

 

– 200g wody

– 160g mleka kokosowego – Jak wybrać mleko kokosowe. Można je zastąpić wodą, ale z mlekiem jest delikatniejszy.

–  60g masła klarowanego + trochę do wysmarowania foremki

– 250g mąki żytniej pełnoziarnistej

– 250g mąki żytniej chlebowej (typ 720) + odrobina do wysypania foremki

– łyżeczka soli

– 2 łyżeczki miodu

– 30g świeżych drożdży 

 

Przygotowanie:

 

 

  1. Do garnka wlać mleko kokosowe, rozpuszczone masło klarowane, wsypać cukier, sól – całość zalać gorącą wodą. Przed dodaniem drożdży woda powinna mieć około 40-45 stopni, nie może być za gorąca.
  2. Pokruszyć drożdże i wsypać do garnka, mieszać aż do rozpuszczenia.
  3. Dodać mąkę żytnią (całość), mieszać aż do dokładnego połączenia składników (zajmie to kilka minut).
  4. Gotowe ciasto przykryć kuchenną ściereczką i zostawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia (czas zależy od temperatury w pomieszczeniu)
  5. Foremkę wysmarować masłem klarowanym i wysypać cienką warstwą mąki. 
  6. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
  7. Wyrośnięte ciasto drożdżowe delikatnie zamieszać i przełożyć do foremki, następnie odstawić na 15-20 minut do delikatnego wyrośnięcia. 
  8. Foremkę włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni przed około 45-60 minut.
  9. Gotowy chleb wyjąć z foremki, studzić na kratce – gotowe 🙂 

 

* Jeżeli chcecie uzyskać bardziej chrupiącą skórkę warto na dnie piekarnika ustawić naczynie z kostkami lodu lub bardzo zimną wodą 🙂

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Czy wiecie, że najwyższy podrzut naleśnikiem wykonano na wysokość 9,47 m, a w Anglii corocznie w Pancake Day (nasz Tłusty Czwartek)  organizowany jest “bieg z patelnią”? Żeby wygrać zawody uczestniczki muszą….

Zjawiskowa tarta na boskim, orzechowym spodzie – bez pieczenia!

Zjawiskowa tarta na boskim, orzechowym spodzie – bez pieczenia!

Prosta, wegańska tarta na przepysznym, orzechowym spodzie – bez pieczenia! Ciacho rozeszło się w mgnieniu oka, spróbujcie koniecznie! 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *