Chleb gryczany vol.2 i jego jesienna wersja!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Witajcie po długiej przerwie! 🙂 Ostatni czas był wyjątkowo aktywny i trudny z wielu powodów, ale za to wracam z głową pełną pomysłów do dalszego działania! Na pierwszy ogień idzie klasyczny chleb gryczany w nowej wersji, którą ulepszałem od dłuższego czasu. Oba chlebki są dobre, jednak nowy jest zdecydowanie bardziej delikaty, miękki i jeszcze łatwiejszy w przygotowaniu – zawsze wychodzi! 


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Chleb gryczany vol.2 i jego jesienna wersja!

Klasyczny chleb gryczany w nowej wersji – bardziej delikaty, miękki i jeszcze łatwiejszy w przygotowaniu – zawsze wychodzi! 
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 1 godzina
Namaczanie 1 d
Posiłek Dodatki

Składniki
  

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 10 suszonych śliwek
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej kokosowy / masło do przesmarowania foremki
  • mak lub dowolna inna posypka
  • woda *do namoczenia kaszy

Wersja jesienna ma dodatkowo:

  • 10 suszonych śliwek
  • 20 suszonych moreli
  • 150 g orzechów (u mnie mix – włoskie, laskowe, nerkowce i migdały)
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1 czubata łyżeczka anyżu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Jak przygotować?
 

Chleb gryczany podstawowy:

  • Kaszę należy opłukać, następnie umieścić ją w garnku wraz z śliwkami, zalać ciepłą wodą z kranu (4-5cm ponad powierzchnię kaszy), dokładnie przemieszać i pozostawić na 24 godziny. Jeżeli kasza wchłonie całą wodę należy ją uzupełnić o kolejne 1-2cm.   Na powierzchni powinna pojawić się delikatna piana – jest to w 100% normalne.
  •  Po upłynięciu wyznaczonego czasu należy odlać nadmiar wody, następnie dodać czubatą łyżeczkę soli himalajskiej  i jedną sody oczyszczonej. Całość dokładnie zblendować na jednolitą masę
  • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  • Keksówki dokładnie wysmarować olejem kokosowym/masłem, następnie wlać zawartość garnka.  Foremki uzupełnić do wysokości ¾ i posypać makiem, następnie włożyć do wcześniej rozgrzanego piekarnika.
  • Piec ok 45 minut do 1 godziny (w zależności od foremki może być to trochę dłużej). Wierzchnia warstwa chleba powinna być popękana, a boki powinny delikatnie oddzielić się od foremki.

Chleb gryczany jesienny:

  • Kaszę należy opłukać, następnie umieścić ją w garnku wraz z 10 śliwkami, zalać ciepłą wodą z kranu (4-5cm ponad powierzchnię kaszy), dokładnie przemieszać i pozostawić na 24 godziny. Jeżeli kasza wchłonie całą wodę należy ją uzupełnić o kolejne 1-2cm. Na powierzchni powinna pojawić się delikatna piana – jest to w 100% normalne.
  • Orzechy delikatnie podprażyć na patelni. 
  • Po upłynięciu wyznaczonego czasu należy odlać nadmiar wody, następnie dodać czubatą łyżeczkę soli himalajskiej  i jedną sody oczyszczonej. Całość dokładnie zblendować na jednolitą masę.
  • Przełożyć do miski, dodać orzechy, suszone śliwki i morele (mogą być krojone) i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. 
  • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  • Keksówki dokładnie wysmarować olejem kokosowym/masłem, następnie wlać zawartość garnka.  Foremki uzupełnić do wysokości ¾ i posypać makiem, następnie włożyć do wcześniej rozgrzanego piekarnika.
  • Piec ok 45 minut do 1 godziny (w zależności od foremki może być to trochę dłużej). Wierzchnia warstwa chleba powinna być popękana, a boki powinny delikatnie oddzielić się od foremki.

Dodatkowe uwagi

 
  1. Jeżeli odlejecie za mało wody chleb zepsuje się szybciej. Jeżeli odlejecie za dużo wody chleb będzie najprawdopodobniej zbyt „suchy”.
  2. Jeżeli po moczeniu kasza zaczyna śmierdzieć w całej kuchni to było z nią coś nie tak – najlepiej całość wyrzucić bo chleb wychodzi niesmaczny.
  3. Chleb najlepiej przechowywać zawinięty w kuchenną, bawełnianą ściereczkę – wtedy utrzymuje świeżość przez około 6-7 dni.



Jesienna wersja z dobrej jakości masłem i moimi rodzinnymi powidłami to czysta poezja <3 


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating