Chleb gryczany vol.2 i jego jesienna wersja!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Witajcie po długiej przerwie! 🙂 Ostatni czas był wyjątkowo aktywny i trudny z wielu powodów, ale za to wracam z głową pełną pomysłów do dalszego działania! Na pierwszy ogień idzie klasyczny chleb gryczany w nowej wersji, którą ulepszałem od dłuższego czasu. Oba chlebki są dobre, jednak nowy jest zdecydowanie bardziej delikaty, miękki i jeszcze łatwiejszy w przygotowaniu – zawsze wychodzi! 

 

 

Składniki na chleb gryczany zwykły:

 

– 500g kaszy gryczanej niepalonej

– 8-10 suszonych śliwek

– 1 czubata łyżeczka soli

– 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

– olej kokosowy / masło do przesmarowania foremki

– woda

– mak lub dowolna inna “posypka”

 

Składniki na jesienny chleb gryczany:

 

– 500g kaszy gryczanej niepalonej

– 20 suszonych śliwek

– 15 suszonych moreli

– 150g orzechów (u mnie mix – włoskie, laskowe, nerkowce i migdały)

– 1 czubata łyżeczka soli

– 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

– 1 czubata łyżeczka cynamonu cejlońskiego

– 1 czubata łyżeczka anyżu

– 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu

– 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– olej kokosowy / masło do przesmarowania foremki

– woda

 

Przygotowanie chleba gryczanego zwykłego:

  1. Kaszę należy opłukać, następnie umieścić ją w garnku wraz z śliwkami, zalać ciepłą wodą z kranu (4-5cm ponad powierzchnię kaszy), dokładnie przemieszać i pozostawić na 24 godziny. Jeżeli kasza wchłonie całą wodę należy ją uzupełnić o kolejne 1-2cm.   Na powierzchni powinna pojawić się delikatna piana – jest to w 100% normalne.
  2.  Po upłynięciu wyznaczonego czasu należy odlać nadmiar wody, następnie dodać czubatą łyżeczkę soli himalajskiej  i jedną sody oczyszczonej. Całość dokładnie zblendować na jednolitą masę.
  3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  4. Keksówki dokładnie wysmarować olejem kokosowym/masłem, następnie wlać zawartość garnka.  Foremki uzupełnić do wysokości ¾ i posypać makiem, następnie włożyć do wcześniej rozgrzanego piekarnika.
  5. Piec ok 45 minut do 1 godziny (w zależności od foremki może być to trochę dłużej). Wierzchnia warstwa chleba powinna być popękana, a boki powinny delikatnie oddzielić się od foremki.

 

Przygotowanie jesiennego chleba gryczanego:

 

  1. Kaszę należy opłukać, następnie umieścić ją w garnku wraz z 10 śliwkami, zalać ciepłą wodą z kranu (4-5cm ponad powierzchnię kaszy), dokładnie przemieszać i pozostawić na 24 godziny. Jeżeli kasza wchłonie całą wodę należy ją uzupełnić o kolejne 1-2cm. Na powierzchni powinna pojawić się delikatna piana – jest to w 100% normalne.
  2. Orzechy delikatnie podprażyć na patelni. 
  3.  Po upłynięciu wyznaczonego czasu należy odlać nadmiar wody, następnie dodać czubatą łyżeczkę soli himalajskiej  i jedną sody oczyszczonej. Całość dokładnie zblendować na jednolitą masę.
  4. Przełożyć do miski, dodać orzechy, suszone śliwki i morele (mogą być krojone) i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. 
  5. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  6. Keksówki dokładnie wysmarować olejem kokosowym/masłem, następnie wlać zawartość garnka.  Foremki uzupełnić do wysokości ¾ i posypać makiem, następnie włożyć do wcześniej rozgrzanego piekarnika.
  7. Piec ok 45 minut do 1 godziny (w zależności od foremki może być to trochę dłużej). Wierzchnia warstwa chleba powinna być popękana, a boki powinny delikatnie oddzielić się od foremki.

 

Dodatkowe uwagi:

  1. Jeżeli odlejecie za mało wody chleb zepsuje się szybciej. Jeżeli odlejecie za dużo wody chleb będzie najprawdopodobniej zbyt “suchy”.
  2. Jeżeli po moczeniu kasza zaczyna śmierdzieć w całej kuchni to było z nią coś nie tak – najlepiej całość wyrzucić bo chleb wychodzi niesmaczny.
  3. Chleb najlepiej przechowywać zawinięty w kuchenną, bawełnianą ściereczkę – wtedy utrzymuje świeżość przez około 6-7 dni.

Jesienna wersja z dobrej jakości masłem i moimi rodzinnymi powidłami to czysta poezja <3 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *