Chleb bezglutenowy z ziarnami – dla niecierpliwych

 

Kolejna, druga w mojej czołówce wersja bezglutenowego pieczywa, które w przeciwieństwie do gryczanego można upiec praktycznie od ręki. Ten błyskawiczny i smaczny chleb bez problemu przygotujecie w zwykłej foremce do pieczenia.

 

Składniki na foremkę 24cm:

– 360g mąki gryczanej (najlepiej niepalonej)
– 160g mąki ryżowej
– 100g mąki ziemniaczanej
– 20g świeżych drożdży
– 1 łyżka cukru
– 600ml ciepłej (letniej) wody
– 50g nasion słonecznika i 50g pestek dyni
– 3 łyżki oleju
– 2 płaskie łyżeczki soli
– masło/olej kokosowy do wysmarowania foremki

*opcjonalnie panierka z ciecierzycy do wysypania foremki
*Chleb możecie udoskonalić dodając do środka np. zioła, pocięte oliwki czy suszone pomidory.

 

Przygotowanie:

  1. Wsypać do miski mąki, pokruszone drożdże i cukier.
  2. Zalać mąki ciepłą wodą (ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu), dokładnie wymieszać, odstawić na ok 15 minut (do wyrośnięcia ciasta).
  3. Po tym czasie dodać 3 łyżki oleju, wsypać sól i nasiona/pestki – ponownie wymieszać.
  4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Foremkę wysmarować tłuszczem, następnie wlać do niej zawartość miski.
  5. Piec ok 1 godziny, chleb powinien być rumiany z wierzchu i delikatnie odchodzić bokami od foremki. Warto na około 15 minut przed końcem pieczenia wyjąć chleb z foremki i położyć go do góry nogami – wtedy przypiecze się również od dołu.

Uwaga:

1. Nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia (chleb się zapadnie).
2. Jeżeli chleb będzie zbyt mocno przypieczony z wierzchu można go przykryć folią aluminiową.

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *