Bulion warzywny – jak zrobić?

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Bulion warzywny to rzecz w domu niezbędna – jest dobrą podstawą do zrobienia zupy/sosu czy risotto,
i o niebo zdrowszym zamiennikiem kostek rosołowych 🙂  Przygotowanie bulionu trwa godzinę z małym hakiem, w zamian otrzymujecie pełnię smaku bez żadnych chemicznych dodatków – warto! 🙂 



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Bulion warzywny – jak zrobić?

Bulion warzywny to rzecz w domu niezbędna – jest dobrą podstawą do zrobienia zupy/sosu czy risotto czy też o niebo zdrowszym zamiennikiem kostek rosołowych 🙂
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 1 godzina
Posiłek Obiad

Składniki
  

  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 natka pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 2 średniej wielkości szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 małe liście laurowe
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku (może być również świeży, mały pęczek – ja niestety nie miałem pod ręką)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól – tyle, żeby Wam smakowało 😉

Jak przygotować?
 

  • Warzywa obrać ze skórki (poza porem i natką) i dokładnie oczyścić (tu już wszystkie).
  • Cebulę opalić palnikiem lub nad gazem – właściciele płyt elektrycznych mogą ją "podsmażyć" na suchej patelni. Cebula powinna być z wierzchu solidnie przypalona (czarna). 
  • Wszystkie jarzyny umieścić w garnku, dodać ziele angielskie, liść laurowy, natkę pietruszki, ziarenka pieprzu i oliwę z oliwek. Całość zalać ok. 2 litrami wody.
  • Gotować pod przykryciem około 1 godzinę – gotowe 🙂 





Z bulionu w tej formie możecie przygotować zupę/risotto, a także go wykorzystać do sosów – wtedy warto zredukować go tak, żeby był bardzo intensywny. W tej formie możecie również zamrozić go w foremkach do lodu i używać póżniej jako domowej kostki rosołowej (warzywa mogą zostać w środku, wystarczy wszystko dokładnie zblendować przed mrożeniem) 🙂 

Jeżeli chcecie redukować bulion nie przesadźcie (wcześniej) z ilością soli – wraz z ubywaniem wody będzie coraz bardziej słony. Powodzenia!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating