Bulion warzywny – jak zrobić?

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Bulion warzywny to rzecz w domu niezbędna – jest dobrą podstawą do zrobienia zupy/sosu czy risotto,
i o niebo zdrowszym zamiennikiem kostek rosołowych 🙂  Przygotowanie bulionu trwa godzinę z małym hakiem, w zamian otrzymujecie pełnię smaku bez żadnych chemicznych dodatków – warto! 🙂 

 

 

Składniki:

 

– 3 marchewki

– 1 korzeń pietruszki

– 1 natka pietruszki

– pół selera (korzeń)

– 1 por

– 2 średniej wielkości szalotki

– 2 ząbki czosnku

– 10 ziarenek pieprzu czarnego

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– 3 małe liście laurowe

– 2 łyżeczki suszonego lubczyku (może być również świeży, mały pęczek – ja niestety nie miałem pod ręką)

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– sól – tyle, żeby Wam smakowało 😉

 

Przygotowanie:

 

  1. Warzywa obrać ze skórki (poza porem i natką) i dokładnie oczyścić (tu już wszystkie).
  2. Cebulę opalić palnikiem lub nad gazem – właściciele płyt elektrycznych mogą ją “podsmażyć” na suchej patelni. Cebula powinna być z wierzchu solidnie przypalona (czarna). 
  3. Wszystkie jarzyny umieścić w garnku, dodać ziele angielskie, liść laurowy, natkę pietruszki, ziarenka pieprzu i oliwę z oliwek. Całość zalać ok. 2 litrami wody.
  4. Gotować pod przykryciem około 1 godzinę – gotowe 🙂 

 

Z bulionu w tej formie możecie przygotować zupę/risotto, a także go wykorzystać do sosów – wtedy warto zredukować go tak, żeby był bardzo intensywny. W tej formie możecie również zamrozić go w foremkach do lodu i używać póżniej jako domowej kostki rosołowej (warzywa mogą zostać w środku, wystarczy wszystko dokładnie zblendować przed mrożeniem) 🙂 

Jeżeli chcecie redukować bulion nie przesadźcie (wcześniej) z ilością soli – wraz z ubywaniem wody będzie coraz bardziej słony. Powodzenia!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *