Brownie fasolowe z miętowo-kokosowym kremem

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku


Wraz z obecną falą przeziębień, która dopadła i mnie postanowiłem odkopać smaki z dzieciństwa – jednym z nich są lody miętowe z kawałkami czekolady 🙂 Podejrzewam, że mają tyle samo zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników, jednak gwarantuję, że koło tego brownie nikt nie przejdzie obojętnie – wyszło rewelacyjne! 🙂

Co ciekawe to ciasto często i nie bez przyczyny nazywane jest najsłynniejszym zakalcem na świecie – mocno czekoladowe, wilgotne w środku, zwieńczone lekką, kokosowo-miętową górą i malinami – czego chcieć więcej? <3 

Kolejna ciekawostka – w Stanach Zjednoczonych Narodowy Dzień Brownie obchodzony jest 8 grudnia. Całkiem niedaleko bo w Kanadzie w 2014 roku na Uniwersytecie McGill powstało największe na świecie brownie! Do jego produkcji zużyto 9000 jajek,  około 640kg cukru, 160kg kakao, prawie 200kg gorzkiej czekolady – finalne wymiary sięgały 10 na 5 metrów, a waga pokazała prawie 2000kg! A teraz najlepsze – całe ciacho miało w sobie zaledwie 8 000 000 kalorii 😀

 

 

 

 

Składniki:

 

– 660g czerwonej fasoli (po ugotowaniu, ja użyłem tej z puszki – 3 sztuki)

– 3 dojrzałe banany

– 5 jajek

– 80g oleju kokosowego

– 70g kakao

– 100g miodu

– 60g ksylitolu

– 50g wiórków kokosowych

– 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej

– 1 puszka mleka kokosowego z Lidla, mleko musi mieć stałą konsystencję – najlepiej kupić kilka dni wcześniej i wstawić je do lodówki.

– garść listków mięty

– ok. 100g malin 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Przygotowanie:

 

  1. Fasolę wyjąć z puszki, położyć na sitku i dokładnie przepłukać zimną wodą. Całość włożyć do blendera.
  2. Dodać obrane ze skórki banany, olej kokosowy, miód, jajka, sodę, 45g  ksylitolu, kakao i wiórki kokosowe – całość zblendować na jednolitą masę.
  3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub porządnie wysmarować olejem kokosowym/masłem – wlać zawartość blendera.
  4. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni – aż do tzw. “suchego patyczka”. 
  5. Gotowe brownie odstawić do przestygnięcia. W tym czasie bardzo drobno posiekać listki mięty i zmiksować je z puszką mleka kokosowego (pozbawioną wody) oraz 15g ksylitolu. Opcjonalnie można dodać również naturalny ekstrakt waniliowy. Jeżeli listki przeszkadzają w konsystencji kremu – całość zblendować blenderem ręcznym.
  6. Górę przestudzonego ciasta wyłożyć miętowym kremem i przyozdobić malinami. Przed podaniem warto schłodzić – smacznego! :)) 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Doskonały chleb gryczany

Doskonały chleb gryczany

Po długich poszukiwaniach, testowaniu wielu wersji kupnego, a także pieczonego na własną rękę pieczywa bezglutenowego w końcu znalazłem mój numer jeden – chleb gryczany. Moim zdaniem jest jedną z najlepszych i najprostszych alternatyw do normalnego pieczywa.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *