Błyskawiczna pasta jajeczna

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

O paście jajecznej przypomniałem sobie myśląc o niepowtarzalnych blinach mojej prababci, które niebawem pojawią się na stronie 🙂 Przygotowując ją zawsze stawiam na klasykę, jajko musi grać pierwsze skrzypce – inaczej pasta traci cały swój sens! 

 

Składniki:

 

– 5 dużych, prawdziwych jajek od szczęśliwej kurki

– 80-100g majonezu (Kielecki)

– 20g musztardy Dijon (ziarnista)

– 30 g szczypiorku (mały pęczek)

– sól do smaku

 

Przygotowanie:

 

  1. Ugotować 5 jajek na twardo, wystudzić zimną wodą, obrać ze skorupki i pokroić w kostkę (grubość zależy od upodobań). Całość wsypać do miseczki.
  2. Bardzo drobno posiekać szczypiorek, dodać go do pokrojonych jajek.
  3. Następnie do miski przełożyć majonez i musztardę – wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
  4. Jeżeli jest konieczność, dodać soli, jeżeli nie pasta jest gotowa 🙂 Można ją jeść od razu lub dać poleżakować przez noc w lodówce (magiczny proces “przegryzania”). Smacznego! 

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



2 wspomnień o “Błyskawiczna pasta jajeczna”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *