Bezglutenowe gryczane pierniczki – najlepsze na święta!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

W tym roku postanowiłem wrócić do starego przepisu na pierniczki gryczane – z wszystkich opcji, które przerobiłem te rozchodzą się najszybciej 🙂 Nie muszą leżakować i doskonale smakują jeszcze ciepłe jak i już po wystudzeniu. Bez względu na to czy zjecie je od razu czy schrupiecie zdjęte z choinki – są rewelacyjne <3 

 

Składniki:

 

– 1kg mąki z kaszy gryczanej niepalonej (białej)

– 500g miodu

– 250g masła

– 120g ksylitolu lub innego słodzidła

– 50g kakao

– 50g domowej przyprawy piernikowej 

– 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej

– szczypta soli

 

Przygotowanie: 

 

  1. W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, dodać miód, ksylitol i przyprawę do piernika – podgrzewać cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą odstawić na bok do pełnego wystudzenia.
  2. Mąkę gryczaną dokładnie wymieszać z sodą, szczyptą soli i kakao. Dodać wystudzoną zawartość garnka z punktu nr 1 🙂
  3. Wyrabiać ciasto aż do idealnego połączenia składników – następnie włożyć je do lodówki na około 12 godzin.
  4. Ciasto wyjąć z lodówki i zostawić na około 30 minut w temperaturze pokojowej.
  5. Masę piernikową rozwałkować na grubość, która będzie Wam odpowiadała 🙂 
  6. Wycięte pierniczki piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 15-18 minut (czas należy dopasować do grubości pierniczków).
  7. Gotowe pierniczki możecie przyozdobić lukrem – ja lubię takie bez niczego 🙂 
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Domowe mleko roślinne – prosty przepis!

Domowe mleko roślinne – prosty przepis!

Napoje roślinne są doskonałym zamiennikiem mleka krowiego. Na załączonym zdjęciu znajduje się mleko z nerkowców oraz migdałowe – dla mnie są to najlepsze alternatywy dla tradycyjnego nabiału, które w bardzo prosty sposób możecie przygotować w domowym zaciszu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *