Banalnie proste i pyszne Podpłomyki

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Podpłomyki to bardzo smaczne i nieco zapomniane “chlebki”, które przygotujecie w kilka chwil. Obecnie częściej spotkacie je w różnego rodzaju skansenach niż w domowej kuchni. Jak dla mnie – ratują życie – szczególnie jeżeli zapomnieliście kupić/upiec chleb lub potrzebujecie “coś na szybko” 🙂 

Składają się z mąki, wody i odrobiny soli, ja często dodaje do środka  delikatnie przesmażony czosnek lub cebulę. Podpłomyki tradycyjnie spożywa się na gorąco, zaraz po upieczeniu – delikatne, chrupiące z odrobiną masła, właśnie wtedy są najlepsze!  

A na czym piec? Ze współczesnych rozwiązań najszybszą opcją jest sucha i mocno rozgrzana patelnia. Jeżeli jednak macie więcej czasu dobrym rozwiązaniem jest kamień do pizzy lub żar wygasającego ogniska/grilla 🙂

Na zdjęciu podglądowym widzicie podpłomyk gryczany, żytni, żytni z płaskurką i pszenno-żytni. Każdy z nich smakował naprawdę rewelacyjnie, dlatego też podaję składniki na 2 sztuki z każdego.

 

Składniki: 

 

Podpłomyki gryczane:

 

– 20g siemię lniane

– 80g mąki gryczanej białej

– 40g gorącej wody

– 0,5 łyżeczki soli

 

Podpłomyki żytnie:

 

– 80g mąki żytniej chlebowej (720)

– 40g gorącej wody

– 0,5 łyżeczki soli

 

Podpłomyki żytnie z płaskurką:

 

– 40g mąki żytniej chlebowej (720)

– 40g mąki razowej z pszenicy płaskurki

– 40g gorącej wody

– 0,5 łyżeczki soli

 

Podpłomyki pszenno-żytnie:

 

– 40g mąki żytniej chlebowej (720)

– 40g mąki pszennej 550 

– 40g gorącej wody

– 0,5 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

W przypadku gryczanych podpłomyków na samym początku należy zmielić siemię lniane i zalać gorącą wodą (ilość z przepisu) w celu wytworzenia “galaretki”. Po delikatnym przestygnięciu wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto (kilka minut) i dać mu “poleżakować” chociaż 15 minut pod przykryciem 🙂 

W przypadku reszty podpłomyków zasada jest ta sama – połączyć składniki, wyrobić ciasto (kilka minut) i dać mu “poleżakować” chociaż 15 minut pod przykryciem 🙂 Następnie na podsypanym mąką blacie uformować podpłomyki i włożyć je na rozgrzaną patelnię – ciasto powinno zacząć delikatnie się podnosić, na wierzchu pojawią się bąbelki z powietrzem. Podpiekać do zarumienienia z obu stron. 

Podpłomyki idealnie zgrywają się z masłem, hummusem, pastami (klik) i wszystkim co Wam przyjdzie do głowy – są uniwersalne 🙂 

 

Uwagi:

  1. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące – dodaj mąki.
  2. Jeżeli ciasto jest zbyt suche – dodaj wody. 

Gotowe, smacznego! 🙂 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *