Banalnie proste i pyszne Podpłomyki

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Podpłomyki to bardzo smaczne i nieco zapomniane „chlebki”, które przygotujecie w kilka chwil. Obecnie częściej spotkacie je w różnego rodzaju skansenach niż w domowej kuchni. Jak dla mnie – ratują życie – szczególnie jeżeli zapomnieliście kupić/upiec chleb lub potrzebujecie „coś na szybko” 🙂 

Składają się z mąki, wody i odrobiny soli, ja często dodaje do środka  delikatnie przesmażony czosnek lub cebulę. Podpłomyki tradycyjnie spożywa się na gorąco, zaraz po upieczeniu – delikatne, chrupiące z odrobiną masła, właśnie wtedy są najlepsze!  

A na czym piec? Ze współczesnych rozwiązań najszybszą opcją jest sucha i mocno rozgrzana patelnia. Jeżeli jednak macie więcej czasu dobrym rozwiązaniem jest kamień do pizzy lub żar wygasającego ogniska/grilla 🙂

Na zdjęciu podglądowym widzicie podpłomyk gryczany, żytni, żytni z płaskurką i pszenno-żytni. Każdy z nich smakował naprawdę rewelacyjnie, dlatego też podaję składniki na 2 sztuki z każdego.

Podpłomyki idealnie zgrywają się z masłem, hummusem, pastami (klik) i wszystkim co Wam przyjdzie do głowy – są uniwersalne 🙂 



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Banalnie proste i pyszne Podpłomyki

Podpłomyki ratują życie – szczególnie jeżeli zapomnieliście kupić/upiec chleb i potrzebujecie czegoś na ząb – z hummusem, pastami… poezja!
Czas przygotowania 30 minut
Posiłek Dodatki, Kolacja, Obiad, Śniadanie

Składniki
  

Podpłomyki gryczane:

  • 20 g siemię lniane
  • 80 g mąki gryczanej białej
  • 40 g gorącej wody 
  • 1/2 łyżeczki soli

Podpłomyki żytnie:

  • 80 g mąki żytniej chlebowej (720)
  • 40 g gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki łyżeczki soli

Podpłomyki pszenno-żytnie:

  • 40 g mąki żytniej chlebowej (720)
  • 40 g mąki pszennej 550 
  • 40 g gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Jak przygotować?
 

Gryczane:

  • W przypadku gryczanych podpłomyków na samym początku należy zmielić siemię lniane i zalać gorącą wodą (ilość z przepisu) w celu wytworzenia "galaretki". Po delikatnym przestygnięciu wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto (kilka minut) i dać mu "poleżakować" chociaż 15 minut pod przykryciem 🙂 

Inne:

  • W przypadku reszty podpłomyków zasada jest ta sama – połączyć składniki, wyrobić ciasto (kilka minut) i dać mu "poleżakować" chociaż 15 minut pod przykryciem 🙂 Następnie na podsypanym mąką blacie uformować podpłomyki i włożyć je na rozgrzaną patelnię – ciasto powinno zacząć delikatnie się podnosić, na wierzchu pojawią się bąbelki z powietrzem. Podpiekać do zarumienienia z obu stron. 

Dodatkowe uwagi

 
  1. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące – dodaj mąki.
  2. Jeżeli ciasto jest zbyt suche – dodaj wody. 
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating