Alternatywne źródła wapnia

Alternatywne źródła wapnia:

Odejście od produktów mlecznych i mleka jest bardzo dobrym rozwiązaniem, jednak wielu z Was zapomina o wybraniu alternatywnego źródła wapnia, co w przyszłości negatywnie odbije się na Waszym zdrowiu.  Dla przypomnienia, dzienne zapotrzebowanie osób dorosłych na ten makroelement wynosi 1000-1200mg, u kobiet w ciąży i karmiących piersią jest to około 1300mg, dzieci do lat 10 – 1000mg, dzieci do lat 3 – 700mg, a niemowlęta (200-260mg) pobierają wapń głównie z mleka matki (lub modyfikowanego).

 

Możliwości mamy kilka, najlepiej połączyć je ze sobą i w ten sposób pokrywać nasze całodzienne zapotrzebowanie na wapń.

 

  1. Specjalnie przygotowane skorupki jajek są jednym z najlepszych źródeł wapnia.
  2. Rośliny strączkowe i zielone, zboża np. amarantus, fasola, ciecierzyca, koperek, rukola, jarmuż, natka pietruszki, brokuł czy szpinak.
  3. Pestki, nasiona, orzechy, owoce np. pestki słonecznika, nasiona chia, sezam, siemię lniane, migdały, suszone daktyle, szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (ok. 3 owoce).
  4. Wody średnio lub wysokozmineralizowane o wysokiej zawartości wapnia (np wapniowo-magnezowe), jednak z ograniczeniem dla kobiet w ciąży, matek karmiących, dzieci czy osób z zaburzeniami nerek.
  5. Mleka lub napoje roślinne wzbogacone w wapń – np. Mleko roślinne
  6. Dobre jakościowo suplementy.
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *