13 rzeczy, których musisz spróbować w Apulii!

Przygotowałem dla Was listę smakołyków, których musicie spróbować będąc na wakacjach w tym przepięknym regionie! ?  Poniżej znajdziecie 8 głównych punktów, jednak jak sami zobaczycie – rzeczy do spróbowania jest 13 🙂

 

1. Focaccia Pugliese i Il Pasticiotto Leccese

 

Na naszym pierwszym pikniku w Materze spróbowaliśmy Focaccia Pugliese – drożdżowego, najczęściej okrągłego (przypominającego pizzę) pieczywa okraszonego pomidorami, oliwkami i oregano (doskonałe również w innych wersjach, na zdjęciu Focaccia con Zucchine). Na deser wybraliśmy symbol Salento – Il Pasticiotto Leccese, jest to tradycyjne dla regionu, kruche ciastko wypełnione śmietankowym kremem – bardzo ciekawe połączenie i fajna “gra” konsystencji. Często serwuje się je w porze śniadaniowej – najlepiej smakuje niedługo po wyjęciu z pieca, na ciepło ?

 

 

 

2. Najlepszy chleb we Włoszech – to własnie ten z Matery i Altamury!

 

Kupując powyższe smakołyki zwróciliśmy uwagę na dość nietypowy chleb – duży, pięknie pachnący i o dość oryginalnym kształcie (serca?). Okazało się, że jest to nie byle jaki wypiek tylko słynny chleb z Matery, który uchodzi za najlepszy w całych Włoszech. Dowiedzieliśmy się również, że toczy on zaciętą rywalizację (o to, który jest faktycznie tym najsmaczniejszym) z podobnie wyglądającym bochenkiem z oddalonej o niecałe 20km Altamury. Po tej opowiastce stwierdziliśmy, że koniecznie musimy spróbować obu i sami ocenić. Więcej dowiecie się we wpisie –  Matera i Altamura – spór o najlepszy chleb we Włoszech!.

 

 

 

 

3. Panzerotto pugliese

 

Kształtem przypominają pierogi, najczęściej smażone są w glębokim oleju, jednak trafiliśmy również na pieczoną (równie dobrą) wersję. Nasze Panzerotto było klasyczne – nadziewane mozarellą i sosem pomidorowym. Wywodzi się z Apulii i Bazylikaty i jest kolejnym smakiem, który warto poznać odwiedzając południowe Włochy – w końcu tutaj spróbujecie najlepszych! ?

 

 

 

4. Makarony Orecchiette i Cavatoni

 

W przepięknej Apulii w  dalszym ciągu ręcznie wyrabia się lokalne makarony Orecchiette i Cavatoni – w menu znajdziecie je w najróżniejszym towarzystwie, mi najbardziej zasmakowała klasyczna wersja – z pomidorami i świeżą bazylią 🙂

 

 

 

5. Lokalna oliwa, oliwki

 

W krajobraz Apulii na stałę wpisane są gaje oliwne, chociaż uwierzcie mi, że tutaj przypominają one lasy oliwne – miejscami rozciągają się po horyzont i ich końca dosłownie nie widać. Właśnie w tym regionie produkuje się najwięcej oliwy w kraju!  W żadnej części Włoch nie jadłem lepszych oliwek i oliwy –  jak dla mnie są wyjątkowe!

 

 

6. Regionalne wina

 

Nieodłącznym elementem krajobrazu Apulii  i kolejnym “NAJ” są winnice – w tym regionie produkuje się najwięcej wina w całym kraju! Najpopularniejsze odmiany należą jednocześnie do moich ulubionych – koniecznie spróbujcie Primitivo, Negroamaro czy Nero di Troia przywiezionego ponad 2000 lat temu przez Greków z Troi. Mówi się, że wino smakuje najlepiej w miejscu z którego pochodzi – nie można się z tym nie zgodzić 🙂

 

 

7. Pizza

 

Pizza jest smaczna w całych Włoszech, jednak tutaj często możecie zamówić ją z popularną Mozzarella di Buffala. To odmiana, która pochodzi z sąsiedniego regionu Kampania i produkowana jest ze świeżego mleka Bawolic – wręcz rozpływała się w ustach -nie ma totalnie nic wspólnego z tą ze sklepowych półek.

 

 

 

8. Cannoli i prawdziwe, Włoskie espresso

 

Zawsze odwiedzając południowe Włochy nie mogę się oprzeć moim ulubionym, słynnym w całych Włoszech, sycylisjkim Cannoli i prawdziwemu espresso. Prawdziwe Cannolo ma kruche ciasto i  nadziewane jest serkiem ricotta – moim zdaniem najlepsze są z dodatkiem posiekanych pistacji lub skórką pomarańczową 🙂

 

 

 

 

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku


2 wspomnień o “13 rzeczy, których musisz spróbować w Apulii!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *