Przygotowałem listę przysmaków, które warto zjeść będąc na Majorce. Jeżeli wybieracie się na tą przepiękną wyspę zapraszam na relację z naszego wyjazdu, przybliży Wam miejsca, które warto odwiedzić – Majorka – co warto zobaczyć?
1. Ciasto migdałowe – Gato d’ametlla i migdały

Jest to mój numer jeden jeżeli chodzi o słodycze na Majorce. Co ciekawe ciasto nie ma w sobie mąki – jest zrobione głównie z migdałów i jajek 🙂 W smaku mocno migdałowe, wilgotne i z nutą lokalnych pomarańczy – rewelacja :))

Gaje migdałowe spotkacie praktycznie na każdym kroku, same migdały są więcej jak dobre – polecam zarówno te do łupania, jak i uprażone (bez dodatków).
2. Coca de Patata

Pod tą nazwą znajdziecie słodką bułkę, która częściowo składa się z ziemniaków. Jest bardzo smaczna – trochę jak maślane bułeczki, jednak konsystencją przypomina puchate pyzy 🙂 Kupicie ją w każdym miejscu na Majorce, jednak te najsłynniejsze pochodzą z Valldemossy 🙂 #3 Sa Calobra, Sóller, Deià i Valldemossa – zwiedzamy wybrzeże!
3. Pomarańcza i sok pomarańczowy


Pomarańcza na Majorce są wyborne, bardzo soczyste, słodkie i prawdziwie pomarańczowe – aż pachną słońcem <3 Warto ich spróbować pod każdą dostępną postacią, nie tylko jako owoc, ale również w soku czy konfiturach 🙂
4. Tradycyjna, hiszpańska Sangria

Nie mylcie tradycyjnej, hiszpańskiej Sangrii z gotowymi, sklepowymi „ulepami” – to zupełnie co innego 🙂 Jest to napój alkoholowy składający się z dobrego, czerwonego wina, który łączy się ze świeżymi owocami. Dodatkowo dodaje się tam wodę lub rzadziej słodki napój i mocny alkohol – głównie rum lub brandy. Podawana z lodem doskonale orzeźwia w upalne dni 🙂
5. Pa amb oli + hiszpańskie sery i tradycyjne mięsa

Pa amb oli to tradycyjne majorkańskie kanapki podawane z pomidorami lub tak jak na zdjęciu – w towarzystwie lokalnego sera (kozi, owczy, krowi lub mix), różnych rodzajów kiełbas i szynki. Sam chrupiący chlebek zrobiony jest w formie „grzanki”, następnie przesmarowany oliwą i natarty drobno posiekanym czosnkiem.
Prawdziwą ikoną dla Majorki jest Sobrassada de Mallorca, czyli mocno przyprawiona kiełbasa, która poddawana jest sezonowaniu. Wyglądem przypomina metkę i można ją rozsmarować na pieczywie. Często w pozycjach menu znajdziecie też hiszpański, mięsny mix, czyli Jamón ibérico, Fuet, Chorizo i Botifarra.
Jeżeli natraficie na droższą Sobrassada de Mallorca Porc Negre – jest to specjalna odmiana Sobrassady, produkowana wyłącznie ze świń iberyjskich o ciemnym/czarnym umaszczeniu, które występują tylko w tym regionie świata. Świnki te żyją na „wolności”, wypasane są na specjalnych pastwiskach, a żywią się głównie żołędziami i trawą.

Jeżeli lubicie hiszpańskie Jamón-y, to istotny jest jeszcze jeden element. Jamón ibérico dzieli się na cztery klasy, które rozróżnicie dzięki kolorowi etykiety:
– CZARNA – Jamón najwyższej jakości, produkowany w 100% ze świni ibérico, która żyła na wolności (opis powyżej).
– CZERWONA – produkowany ze świni, która w więcej niż 50% jest uznawana za rasę ibérico i również żyła na wolności.
– ZIELONA – produkowany ze świni, która w więcej niż 50% jest uznawana za rasę ibérico, jednak poza naturalnymi produktami dokarmiana jest również zbożami i paszą.
– BIAŁA – produkowany ze świni, która w więcej niż 50% jest uznawana za rasę ibérico, jednak hodowana w zamknięciu i karmiona wyłącznie zbożami i paszą.



6. Bunyols – majorkańskie donut-y

Majorkański odpowiednik amerykańskich donut-ów – czyli pączków z dziurką. Szczególnie dobre są świeże, jeszcze ciepłe – spróbujecie ich m. in na Mercadillo de Alcúdia + przy okazji będziecie mogli prześledzić proces ich powstawania 🙂
7. Empanadas mallorquinas

Empanadas to pieczone bułeczki/pierożki z nadzieniem. W majorkańskim wydaniu w środku znajdziecie m. in. kurczaka, groszek i cebulę. Bardzo fajny smakołyk, który można wziąć w rękę i zwiedzać dalej 🙂
8. Ensaimada

Jest to tradycyjne, wręcz flagowe ciasto Majorki – co ciekawe robione jest na smalcu, choć wcale tego nie czuć. Jednocześnie jest to jedyna rzecz, która mi nie smakowała – dostała 3 szanse (za każdym razem z innym nadzieniem) i szczerze mówiąc nie potrafię zrozumieć fenomenu tego ciasta.
W życiu nic mnie tak nie zasłodziło jak to, chociaż fakt jest taki, że nie jestem ogromnym fanem słodyczy – może dlatego mi nie przypasowała 🙂 Ją również znajdziecie w różnych wersjach – tradycyjna przełożona jest konfiturą z pomarańczy z Sóller.
9. Paella Marinera

Paella to tradycyjne hiszpańskie danie, o którym więcej opowiadam tutaj -> Paella z krewetkami 🙂 To danie najlepiej smakuje właśnie w rodzimej Hiszpanii – my jedliśmy ją w Port de Sóller, z widokiem na marine, czyta rewelacja! 🙂
10. Świeże owoce i warzywa – prosto z miejskiego targowiska 🙂

Kupujcie lokalnie – praktycznie w każdym miasteczku znajduje się targowisko, na którym codziennie lub co kilka dni kupicie świeżą żywność. Warzywa i owoce są naprawdę rewelacyjne i podkreślę to po raz kolejny – pachną słońcem 🙂
My odwiedziliśmy Mercadillo de Alcúdia oraz mniej klimatyczny Mercat de l’Olivar w Palma de Mallorca. Jeżeli będziecie w okolicy odwiedźcie je koniecznie! 🙂
Niestety w Palma de Mallorca byliśmy tylko przez kilka godzin, w dniu naszego powrotu do domu. To zdecydowanie za mało, żeby poznać to miasto, dlatego też na tą relacje będziecie musieli poczekać do naszej następnej wizyty na Majorce <3
Poniżej zamieszczam mapkę, na której oznaczony jest Mercat de l’Olivar – jeżeli lubicie owoce morza, lokalną kuchnię lub po prostu dobrze zjeść – to miejsce jest dla Was 🙂 W pobliżu znajduje się cała masa knajpek z tapasami – głodni z pewnością nie będziecie 🙂






2 wspomnień o “10 rzeczy, których musicie spróbować na Majorce! :)”